OČEKIVALI SU VIŠE

Pobuna u rudniku: Zbog malih plaća zambijski rudari ubili kineskog šefa!

U pobuni zbog niskih plaća u jednom zambijskom rudniku afrički radnici ubili su jednog od svojih kineskih upravitelja, a dvojicu teško ozlijedili. Do napada na kinesku upravu došlo je zbog neispunjenog obećanja o podizanju minimalne plaće, koju uprava nije ispoštovala. Rudari su u bijesu gurnuli rudnička kolica na upravitelja dok je bježao prema unutrašnjosti rudnika, a on je ostao na mjestu mrtav. Uz dvojicu Kineza, ozlijeđeno je i nekoliko afričkih radnika.

Kineski lov na sirovine

Ugljenokop Collum, u kojem je došlo do tragedije, nalazi se na jugu zemlje, u Sinazongweu. Sindikati kažu kako animozitet između kineskih upravitelja i radnika u tom rudniku postoji već dugo. Posljednja pobuna nije prva, a 2010. kinesko je osiguranje pucalo na radnički prosvjed i ozlijedilo 13 osoba. Protiv kineskih upravitelja podignuta je optužnica zbog ubojstva, no ona je kasnije odbačena.

Prošlog mjeseca zambijska vlada promijenila je zakon o minimalnoj plaći radnika na mjestima poput rudnika, a podignuta je na 230 dolara. Minimalna je, i prosječna, plaća u rudniku Collum prema sindikatima dosad iznosila 150 dolara. Radnici su u skladu s promjenom zakona očekivali kako će ovaj mjesec napokon dobiti više, no to se nije dogodilo.

Okolnosti u kojima se zbila tragedija ispitat će istražitelji koje je na teren poslala zambijska vlast. Međutim, odnos kineskih kompanija prema afričkoj radnoj snazi mnogi već dugo kritiziraju. U svojim predizbornim kampanjama sadašnji je zambijski predsjednik Michael Sata često isticao kineske kompanije kao naročito izrabljivačke. Sada je kritizirao kineske investicije u zemlji i govorio kako će deportirati investitore koji ne budu poštovali zambijske zakone o radu. Naglašavao je kako su u kineskim rudnicima plaće robovske, no otada je ublažio retoriku s obzirom na to da su Kinezi jedni od najvećih investitora i njihove su kompanije stvorile tisuće radnih mjesta. Do 2012. kineske su kompanije u Zambiju uložile oko dvije milijarde dolara, najviše u rudnike i tvornice. Zambijsko gospodarstvo počiva velikim dijelom na rudarstvu, najviše na rudnicima bakra i ugljenokopima. Izvoz bakra čini trećinu ukupnog zambijskog izvoza.

Kineske kompanije sve su prisutnije na Crnom kontinentu. Kina je žestoko ušla na zambijsko tržište nakon što je zbog pada cijena glavnih sirovina te zemlje došlo do povlačenja drugih stranih kompanija. Zbog ekspanzije vlastitog gospodarstva potrebni su joj novi izvori sirovina, a to je povećalo cijene zambijskih sirovina.

Skriveni sukobi

No, Kineze se otada u Zambiji kritizira kao najlošije poslodavce. Plaće su kod njih navodno najniže, a izvještaj Human Rights Watcha iz 2011. kaže kako su, unatoč napretku posljednjih godina, radni uvjeti općenito najlošiji. Riječ je o problemima s katastrofalnom zaštitom na radu, plaćama i drugom kršenju radničkih plaća. Radnicima u kineskim rudnicima bakra navodno se prošle godine prijetilo otkazima ako se priključe sindikatima. Govorilo se stalnim zlostavljanjima, predugim smjenama i ignoriranju opasnosti po zdravlje radnika. Vlasnici, pa čak i kineske vlasti, negirale su optužbe, a vlada i predsjednik nisu učinili mnogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:02