LJUBLJANSKI NADBISKUP POPUSTIO

Nadbiskup Rodé: Dao sam zahtjev za testiranje DNK

 Wikimedia Commons

Bivši ljubljanski nadbiskup, prefekt emeritus Kongregacije za ustanove posvećenog života u Vatikanu Franc Rodé, jučer je predao zahtjev za DNK analizu kojom bi se utvrdilo je li uistinu prije 42 godine u vezi s 18-godišnjom župljankom dobio sina, kako tvrdi Peter S . Njegovi su odvjetnici priopćili da je zahtjev predan Institutu za sudsku medicinu te da su i Peteru S. uputili molbu da se što prije obavijesti kada može obaviti uzimanje uzoraka. Tvrde i da Peter Rodéu, osim preko medija, nije uputio molbu da pristane na utvrđivanje očinstva.

Nije htjela priznati

Slovenski mediji u međuvremenu donose nove detalje o tome kako je došlo do skandala koji je ovaj tjedan uzdrmao Crkvu u Sloveniji, već teško pogođenu financijskim egzibicijama u Mariborskoj nadbiskupiji u kojima je propalo 800 milijuna eura, te glasinama da i Rodéov nasljednik na čelu Ljubljanske nadbiskupije, umirovljeni nadbiskup Alojz Uran, također ima djecu.

Kako navodi Televizija Slovenija, majka je Peteru tek prije nekoliko mjeseci priznala da mu je Rodé otac, ali mu je istovremeno rekla i da to nikada neće priznati na sudu ili u javnosti.

- Mnogo godina ni Peteru S. majka nije rekla da mu je Rodé otac, to mu je nekako priznala tek prije nekoliko mjeseci, prije godišnjih odmora. Više je to on izvukao iz nje - rekao je novinarima anonimni izvor.

Pomoć njemačke Crkve

Sam Peter je medijima ispričao da je oca tražio više od dva desetljeća.

- Tražim ga već 23 godine. Zbog toga već više od 23 godine ne razgovaram s majkom jer nije htjela otkriti svoju tajnu. Tek kada sam joj došao s fotografijom Franca Rodéa (prije toga sam dobio podatke iz Slovenije) povjerila mi je dio priče - rekao je za Delo. Pomoć je tražio i u njemačkoj crkvi, no o tome nije htio otkriti detalje.

Ali je zato otkrio da je dvaput Rodéu pisao e-mailom i jednom “rukom” te da je u tim pismima napisao da je “prošlo već 37 godina otkako smo se sreli” (navodno su se vidjeli kada je Peteru bilo pet godina i kada je s mamom posjetio rođakinju u Celju). “Tada sam bio premlad da bih sve mogao razumjeti.

Bio bih sretan kada biste me kontaktirali u najkraćem mogućem roku”, a u e-mailu su bile priložene i fotografije njegove obitelji za koje je napisao da se “nada da će ga te informacije i slike razveseliti”.

Poziv tajnika

U Slovenskoj biskupskoj konferenciji su potvrdili da su pisma i fotografije stigli, ali negiraju da je u njima stajao i zahtjev za utvrđivanje očinstva. Peter S. u svakom slučaju nije dobio odgovor, a potom je priču iščeprkalo Delo.

U ponedjeljak kasno poslijepodne, netom prije nego što je priča objavljena, Petera S. nazvao je Rodéov tajnik Matej Pavlič, a razgovarao je i sa samim Rodéom. Kardinala je zanimalo kako da dođe u kontakt s Peterovom majkom, što ga je pitao “više od deset puta”. Kontakte svoje majke, za koju je u razgovoru Rodé rekao da je “lažljivica”, nije htio dati.

- Činjenica je i da mi je rekao da ga ja ne zanimam - rekao je Peter.

Njegovi rođaci ogorčeni su Rodéovim izjavama da je s Peterovom majkom Tanjom Bredom S. bio dobar prijatelj, da se gotovo rodila ljubav, ali da su to žrtvovali radi njegove crkvene karijere. Tvrde da je priča završila mnogo manje romantično: tako da je Tanja Breda s malenim koferom otišla u Njemačku raditi za Siemens, gdje su odmah ustanovili da ima krivotvorenu zdravstvenu potvrdu i da je trudna. Budući da u Siemensu nisu zapošljavali žene u drugom stanju, Tanja je smještena u sanatorij Svetog Josipa, piše Delo.

- Tko joj je pomogao doći tamo, možemo samo nagađati. O tome Tanja Breda nikad nije htjela govoriti - rekao im je jedan od rođaka.

Godine u sirotištu

Za Petera S. te su okolnosti značile da je prve godine svog života proveo u sirotištu - jer majka je bila nezaposlena i bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja.

Sada i Rodé i Peter S. tvrde da više neće govoriti u javnosti - kardinal jer je slučaj preuzeo odvjetnički ured, Peter jer je postigao svoj glavni cilj: da Rodé pristane na test očinstva.

- To je jedino što sam želio i time se povlačim iz javnosti. Žao mi je samo zbog toga što gospodin Rodé nije ranije htio stupiti u kontakt sa mnom, kada sam do njega pokušao doći na diskretan način - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:33