RAJ ZA ULAGAČE

Država kojom vlada kriminal: Honduras dopustio osnivanje privatnih gradova-država. Imat će svoje zakone, sudove, policiju...

Korupcija, trgovina drogom i nasilje svakodnevica su u većem dijelu države

TEGUCIGALPA - Vlada Hondurasa odlučila je dopustiti osnivanje privatnih gradova-država na svome teritoriju, što se smatra očajničkim potezom zemlje u kojoj vladaju droga, nasilje i korupcija, piše u četvrtak njemački list Sueddeutsche Zeitung.

U Hondurasu, zemlji s najvećom stopom umorstava na svijetu, privatnici bi trebali uskoro osnovati tri nova grada, s vlastitim zakonima, sudovima i policijom. Vlada je ovih dana potpisala odgovarajuću dozvolu, piše Sueddeutsche. Za šest mjeseci trebala bi početi gradnja gradova, pri čemu se očekuje otvaranje više od 200.000 radnih mjesta.

Honduras, srednjoamerička država s oko osam milijuna stanovnika, smatra se jednom od najopasnijih na svijetu za svoje stanovnike. Korupcija, trgovina drogom i nasilje svakodnevica su u većem dijelu države. Policija se ne usuđuje kročiti u neka područja ili pak surađuje s uličnim bandama.

Prema podacima njemačkog ministarstva vanjskih poslova, broj umorstava u Hondurasu 2011. je narastao na više od 6.300, za razliku od godinu ranije kad je iznosio oko 6.000. Oko 96 posto umorstava žena nikad se ne razjasni.

Vlasti, koje ne pronalaze načina uvesti reda, odlučile su se dopustiti osnutak "Charter Cities", gradova koji će imati vlastite vlade, zakone i policiju i čak će moći samostalno sklapati međunarodne sporazume o trgovini i uz to imati vlastitu useljeničku politiku.

Na čelu "Charter Citieja" bit će guverner, iznad kojega će biti nadzorni odbor. U početku će privatni ulagači određivati zakone, a demokratsko pravo suodlučivanja stanovnici bi trebali dobiti tek kasnije. U gradovima će se morati poštovati ljudska prava i međunarodni propisi.

Projekt je međutim izazvao otpor stanovnika u blizini grada Puerto Castilla , koji ne žele svoje posjede prodati za nastanak novih gradova. Oni tvrde da su investitori "teroristi".

- Investitori ulažu novac u ideju koja podsjeća na kolonijalno doba, kad je Honduras postao banana država, izjavio je Oscar Cruz, ustavni pravnik koji je honduraškom vrhovnom sudu uložio tužbu zbog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2023 15:11