NOVAC NEURAČUNLJIVE MILIJARDERKE

Sarkozy cijeli dan svjedočio o nelegalnim donacijama

 SIPA/CROPIX

PARIZ - Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pojavio se jučer pred istražnim sudom u Bordeauxu kako bi objasnio svoju umiješanost u istrazi koja se provodi o ilegalnom financiranju njegove predizborne kampanje 2007. godine.

Nakon što je privatnim zrakoplovom sletio na lokalni aerodrom, Sarkozy je Renaultom Espaceom stigao na sud malo poslije 9 sati u pratnji svoga odvjetnika Thierryja Herzoga, ali i nekoliko zaštitara na motociklima. Nije davao nikakve izjave, a novinarima je tijekom višesatnog ispitivanja bio zabranjen ulaz u zgradu suda.

Računi u Švicarskoj

Pretpostavlja se da je sudac Jean-Michel Gentil ispitivao Sarkozyja o spornim ilegalnim donacijama od oko 150.000 eura, što je znatno više nego što francuski zakon dopušta. Naime, pojedinačne donacije građana u Francuskoj su ograničene na 4600 eura.

Tim je novcem u gotovini njegovu kampanju navodno pomogla bogata nasljednica kozmetičke kompanije L’Oreal, Liliane Bettencourt, vremešna multimilijarderka čije se bogatstvo procjenjuje na 18 milijardi eura. Njezina ju je kći proglasila neuračunljivom. Sudac bi trebao odlučiti hoće li protiv Sarkozyja biti podignuta optužnica i zato što je primivši donaciju za svoju kampanju iskoristio neuračunljivost bogate 90-godišnjakinje koja boluje i od Alzheimerove bolesti.

Suci će pokušati utvrditi i jesu li s njezinih računa, otvorenih u Švicarskoj, povučene stotine tisuća eura za, pretpostavlja se, njegovu kampanju.

Najtežu optužbu po Sarkozyja iznijela je u srpnju 2010. godine bivša računovotkinja obitelji Bettencourt, Claire Thibout, rekavši policiji kako je osobno predala 150.000 eura u gotovini desnoj ruci Bettencourtovih, Patriceu de Maistreu, kako bi se taj novac predao blagajniku Sarkozyjeve kampanje Ericu Woerthu. Njega se tereti da je preuzeo gotovinu kako bi bez papira o porijeklu preuzeo gotovinski novac za koji očito postoje indicije da ga je iskoristio za nelegalno financiranje Sarkozyjeve kampanje.

Woerth je poslije zbog uključenosti u ovu aferu bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto stranačkoga blagajnika.

Sarkozy je još prije odbacio sve optužbe o ilegalnom financiranju kampanje, nazvavši ih neutemeljenim tračevima. Sudac će također pokušati doznati je li do razmjene gotovinskog novca moglo doći i osobno između Sarkozyja i Bettencourtovih budući da je njihovo osoblje tvrdilo da je Sarkozy nekoliko puta posjetio stariji bogati bračni par. Sam Sarkozy je tvrdio da je samo jednom tijekom kampanje boravio u domu Bettencourtovih, i to u veljači 2007. godine.

Pretražili mu stan i ured

U srpnju ove godine, nakon što mu je istekao predsjednički imunitet, uz veliku su medijsku pompu pretraženi Sarkozyjev stan i njegovi uredi u potrazi za ključnim dokazima u toj aferi.

Sarkozyjevo se ime trenutačno spominje u nekoliko velikih istraga. Francuska udruga za borbu protiv korupcije tužila je Elizejsku palaču još 2010. godine zbog navodnog favoriziranja reklamnih agencija u vlasništvu Sarkozyjevih savjetnika, no istraga je tada obustavljena jer je Sarkozy uživao zaštitu predsjedničkog imuniteta te je tužba ovih dana reaktivirana. Elizejska palača je tijekom Sarkozyjeva predsjedanja (2007. - 2012.) naručila više od 300 anketa koje su plaćene oko deset milijuna eura.

Radi se o ispitivanjima javnoga mnijenja o njegovu braku s Carlom Bruni ili aferi Bettencourt. Sarkozyja su, prema naručenim anketama, tada jako zanimale i slike u javnosti njegovih političkih oponenata Dominiquea Strauss-Kahna ili Ségolčne Royal, što je također više puta naručila Elizejska palača.

Sarkozy nije prvi francuski predsjednik uključen u afere nakon što je izgubio izbore. Bivši francuski predsjednik Jacques Chirac lani je pravomoćno osuđen za fiktivno zapošljavanje dok je obnašao funkciju pariškoga gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:34