PRIZNANJEM POSTAO NAJATRAKTIVNIJA META TALIBANA

PRINC IZAZVAO BIJES U AFGANISTANU Harry ubojica talibana: 'Volim ovo kao i PlayStation, ali su tu moji palci korisniji'

Najpoznatiji topnik borbenog helikoptera Apache otvoreno je govorio o 20 tjedana provedenih u ratu
This picture taken on December 12, 2012 shows Britain's Prince Harry wearing his monocle gun sight as he sits in the front seat of his Apache Helicopter at the British controlled flight-line at Camp Bastion in Afghanistan's Helmand Province, where he was serving as an Apache Helicopter Pilot/Gunner with 662 Sqd Army Air Corps. Britain's Prince Harry confirmed he killed Taliban fighters during his stint as a helicopter gunner in Afghanistan, it can be reported after he completed his tour of duty on January 21, 2013. AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL
 AFP

Priznanje da je ubijao talibane princa Harryja je ponovno pretvorilo u jednu od najatraktivnijih meta islamskog terorizma.

Treći u nizu nasljednika britanske krune već se jednom morao prisilno vratiti iz Afganistana zato što je njegov ostanak u toj zemlji ocijenjen prerizičnim. Početkom 2008. mediji su otkrili da princ već desetak tjedana kao običan pješadinac ratuje u Afganistanu.

Hitno je vraćen u Veliku Britaniju, a njegovoj želji da se u Afganistan vrati kao vojnik udovoljeno je tek kad se za njega pronašlo dovoljno sigurno mjesto: kokpit jednog od najubojitijih ratnih strojeva, helikoptera Apache. U njemu je princ upravo odradio 20-tjednu smjenu u Afganistanu. No, u ponedjeljak objavljeni intervju mogao bi mu zauvijek onemogućiti povratak.

Osuda iz Afganistana

Na izravno novinarsko pitanje je li ubio tijekom boravka u Afganistanu princ je odgovorio: - Da, ali mnogi su. Svaka letjelica je ispucala određenu količinu metaka. Oduzmi život kako bi spasio život, tako se ponašamo. Ako postoje ljudi koji čine loše stvari našim dečkima, mi ćemo ih u tome onemogućiti.

Afganistanski talibani: 'Princ Harry ima mentalnih problema ako misli da je ovo video igrica'

Princ je snimateljima prije toga ponosno pokazao “svoj ured” - kokpit Apachea u kojemu je on, kao topnik, zadužen za upravljanje moćnim naoružanjem. Pokazujući kontrole u kokpitu, Harry Wales, kako ga zovu u vojsci, objasnio je da je njegov posao pravi užitak.

- Meni je ovo zadovoljstvo, između ostalog, i zato što sam jedan od onih koji vole igrati PlayStation i Xbox. Volim misliti da su moji palci ovdje korisno upotrijebljeni - zaključio je princ koji je nekoliko puta tijekom intervjua pokušao naglasiti kako se on ni po čemu ne razlikuje od svojih kolega.

- Naš je posao ovdje da se pobrinemo za to da su naši dečki na terenu sigurni i ako to znači upucati nekoga tko puca na njih, onda ćemo to i učiniti - rekao je Harry. Takve izjave nekog od njegovih kolega sigurno ne bi izazvale toliku uzbunu. Među prvima su reagirali i oni na koje puca: talibani.

VIDEO: 'DA, UBIJAO SAM TALIBANE' Princ Harry otkrio kako su izgledale njegove misije u britanskim jurišnim helikopterima Apache

- To što uspoređuje videoigrice s ubijanjem dokaz je da s njim nije sve u redu - izjavio je talibanski glasnogovornik Zabiulah Mudžahid i dodao: - Naša je stalna želja uloviti ili ubiti tog princa, ali ga uglavnom čuvaju u bazi, na sigurnom, često i u podzemnom skrovištu.

Jedan anonimni kolega princa WIliama izjavio je: - Harry upravlja vojnom letjelicom i jedna od njegovih zadaća je napad. Bilo bi nezamislivo da nije imao više susreta s neprijateljem. Naravno da je ubio.

Jedan od momaka

Harryjevi kolege također potvrđuju da princ nije imao poseban tretman te da je radio, jeo i spavao u istim uvjetima kao i ostali piloti.

- Ja sam jedan od momaka, mene se ne tretira drugačije - ustvrdio je 28-godišnji princ Harry, u vojnim krugovima poznat kao “kapetan Wales”, koji je gledateljima pokazao i svoju vojnu kacigu koju je sam dizajnirao. Harry je treći u redu za nasljedstvo britanskog trona, nakon svog oca princa Charlesa i starijeg brata princa Williama, vojvode od Cambridgea. Kada se ovoga ljeta rodi njegov nećak ili nećakinja - što, kako je rekao, očekuje s nestrpljenjem - postat će četvrti u redu.

Potraga za princezom

Princ Harry je u intervjuu BBC-ju neočekivano otvoreno progovorio je o privatnom životu, rekavši da mu nije lako pronaći svoju princezu.

- Nikada nećeš naći nekoga tko će skočiti u ulogu koju bi nosilo to mjesto (njegove supruge). Vrlo jednostavno - rekao je. Priznao je da je slične sumnje imao i njegov stariji brat: - Ne mislim da možeš biti natjeran da se skrasiš. Ako pronađeš pravu osobu i sve se čini dobro, onda treba vremena, posebno meni i mom bratu.

No, odgovor na pitanje je li trenutačno sam princ Harry je vješto izbjegao, rekavši da se posvećuje poslu. Mlađi sin Lady Diane i princa Charlesa sedam je godina bio u vezi s Chelsy Davy, odvjetnicom rođenom u Zimbabveu. Razlog prekida nedugo nakon kraljevskog vjenčanja Williama i Kate bila je, kako se priča, činjenica da Chelsy nije željela prihvatiti obaveze koje donose kraljevski krugovi.

Princ Harry, koji je poznat po sklonosti razularenim zabavama - slike njegova ludovanja na Hvaru i u SAD-u obišle su svijet, priznao je da ga otac uvijek pokušava podsjetiti na to tko je, ali on radije živi prema motu “Work hard, play hard” (Puno radi, puno se zabavljaj, op. a.).

Priznao je također da je “vjerojatno” razočarao svoju obitelj kada je, tijekom odmora od vojnih dužnosti, prouzročio skandal jer su se na internetu pojavile fotografije na kojima je snimljen gol na zabavi u hotelskoj sobi u Las Vegasu. To je bio, rekao je Harry, tipičan primjer da je on “puno više vojnik, a puno manje princ”.

Muke s medijima

Princa ljuti opsjednutost medija koja je prisutna od njegove najranije dobi.

- Način na koji se mediji odnose prema meni smatram neprihvatljivim - izjavio je Harry.

Intervju s princom prekinut je u trenutku kad je primio hitni poziv iz baze, simbolično, poput još jedne poruke da je princ “više vojnik, nego princ”. Napomenuo je da će za njega i njegova brata “služenje državi u vojsci uvijek biti na prvome mjestu” te dodao da je princ William ljubomoran zato što nema priliku boriti se u Afganistanu. Ipak, kada se ubrzo vrati u London, dane će ponovno provoditi u ulozi princa, s brojnim službenim posjetima, ali i zabavama koje su mu donijele nadimak “party prince”. Za nekoliko mjeseci postat će i ujak, što će njegovu obitelj ponovno uvrstiti na naslovnice diljem svijeta.

Skakanje iz jedne uloge u drugu princu Harryju je, čini se, dio svakodnevice.

- Postoje tri princa Harryja: jedan je u vojsci, jedan ima privatni život i jedan je dio kraljevske obitelji. Postoji prekidač i ja ga okrenem kada je to potrebno. I želim vjerovati da je odmjeren i izbalansiran. Ipak, vojska dolazi na prvo mjesto, na kraju krajeva, to je moj poziv - zaključio je kapetan Harry.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:24