CIA-INE OTMICE

Presuda zbog otmice bivšeg imama Abu Omara: Milanski sud osudio bivšeg lokalnog šefa CIA na 7 godina

Prizivni sud u Milanu osudio je na 7 godina zatvora Jeffreyja R. “Jeffa” Castellija, svojedobnog šefa rezidenta američke Središnje obavještajne agencije (CIA) u Italiji, a na po 6 godina još dvojicu njegovih suradnika.

U prvostupanjskom procesu pred Porotnim sudom sva trojica su bili oslobođeni jer su ih SAD “pokrile” diplomatskim imunitetom, ali je Prizivni sud podsjetio da Bečka konvencija ne štiti špijune diplomatskim imunitetom, pa je stoga američka varka bila pravno nevažeća.

Sva trojica Amerikanaca davno su napustili Italiju, a Washington ih jamačno neće izručiti. Poslije sadašnje presude neće smjeti ni u jednu članicu Evropske unije, jer će ih Italija ganjati evropskim uhidbenim nalogom.

Castelli je bio glavni organizator otmice i “specijalne isporuke” bivšeg imama džamije u milanskoj Jennerovoj ulici “Abu Omara” (egipatskog državljanina, pravim imenom Hassana Mustafe Osame Nassera).

“Abu Omar” je bio okrivljen u Italiji da je eksponent ekstremističke organizacije Gamaa Islamiya (organizirala atentat u Rijeci, suosnivačica al-Qa'ide), ali je otet u Milanu 2003, prije suđenja u Italiji, prebačen prvo u Njemačku pa u Egipat, gdje je mučen i zatim držan dugo u zatvoru bez suđenja.

Još 23 američka agenta već su osuđena za to zlodjelo, a kazne je potvrdio i Vrhovni kasacijski sud. Tadašnji šef talijanske vojne obavještajne službe SISMI admiral Nicolo Pollari i njegov pomoćnik Marco Manciji izvlače se od kazne odbijajući svjedočiti jer da ih obavezuje državna tajna. Tu obavezu su potvrdile i Prodijeva i Berlusconijeva vlada, a prije nekoliko dana i Montijeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:29