ŠOK IZ VATIKANA

IMA LI PAPA PRAVO NA PENZIJU? Ivan Pavao II.: 'Ni Krist nije sišao s križa, ma koliko ga je boljelo. Papa nema pravo napustiti svoju dužnost'

Papa Benedikt XVI. povući će se s dužnosti krajem ovog mjeseca, objavljeno je iz Vatikana. Svoju odluku je obrazložio "nedostatkom snage za nastavak obnašanja dužnosti", uz napomenu da "odlazi za dobro Crkve".
 AFP

NOVO 22:50 - INOSLAV BEŠKER: Ima li Papa pravo na penziju?

Pape ne podnose ostavku, ali se mogu odreći dužnosti. Razlika nije samo terminološka, nego suštinska: ostavka se podnosi nekome, nad papom nema autoriteta (barem ne na ovom svijetu), pa se on samo može odreći dužnosti i časti.

Svejedno, tema papinske ostavke već pedesetak godina nije tako čudnovata sama po sebi da bi morala samo izazivati smijeh. Razmišljao je o njoj ozbiljno Pavao VI. kada je odlučio da biskupi idu u mirovinu sa 75, te da kardinalima oduzme pravo biranja pape netom navrše 80 godina...

Cijeli članak pročitajte OVDJE!

21:40 - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, kao i niz državnih poglavara , oglasili su se u ponedjeljak u povodu najave odlaska pape Benedikta XVI. ističući poštovanje prema njegovu djelovanju i zauzimanju za obranu ekumenskih vrijednosti.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

21:06 U knjizi razgovora “Svjetlo svijeta”, koju je prije dvije godine kod nas objavio splitski nakladnik Verbum, Papa je, dakle, na određeni način najavio svoju jučerašnju odluku. O toj smo odluci razgovarali s dr. Stanislavom Vitkovićem, prebendarom Prvostolne crkve zagrebačke i stručnjakom za kanonsko pravo.

Kako komentirate povlačenje Benedikta XVI. iz papinske službe?

- Za sve nas je to bio svojevrstan šok, jer je Papin potez bio dosta neuobičajen i zadnji put se takvo što dogodilo prije puno stoljeća, tako da praktički nitko nije bio na to pripravan. S druge strane, ne može se reći ni da je to bilo sasvim neočekivano jer je Sveti Otac nekoliko puta, onako diskretno, najavio takvu mogućnost govoreći o svome zdravstvenom stanju. On je, realno govoreći, dao naslutiti da bi se nešto takvo moglo dogoditi. Ali, činjenica je da Crkva nije bila do kraja pripravna na to.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

20:00 - Mnogi vatikanolozi bili su razočarani kada je Ratzinger, koji je 23 godine bio čuvar doktrine Ivana Pavla II., bio izabran za njegova nasljednika. Ocijenili su ponajprije da je prestar i držali da je njegovo papinstvo prijelazno.

Od samog početka novog su poglavara Rimokatoličke crkve kritičari tukli iz svih raspoloživih oružja.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

19:10 - Papa Benedikt XVI. prvo će vjerojatno povući u ljetnu papinsku rezidenciju Castel Gandolfo i tamo čekati na dovršetak renovacije samostana Mater Ecclesiae u Vatikanu, gdje bi mu trebalo biti stalno boravište u mirovini, rekao je danas glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Dodao je ipak da se papa neće zatvoriti u samostan.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

18:42 - Zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić povodom povlačenja pape Benedikta XVI. se prisjetio jednog razgovora Benedikta XVI., naknadno objavljenog i u knjizi, iz kojeg se moglo zaključiti da je spreman povući se ako ne bude siguran da može obavljati svoju dužnost.

- Prije tri godine, u vrijeme afera u i oko Crkve, jedan je novinar pitao Benedikta XVI. je li zbog opterećenja razmišljao o povlačenju. Benedikt je odgovorio da se, kada je opasnost velika ne smije pobjeći, već se upravo u takvom trenutku mora ustrajati i izdržati tešku situaciju. Ne može se pobjeći u opasnosti i reći "to treba netko drugi učiniti". Ali, novinar je inzistirao na situaciji u kojoj se papa mora povući, a Benedikt XVI. je rekao da kada dođe do spoznaje da fizički i psihički više ne može obnašati svoju dužnost, papa ima pravo i obvezu povući se

Odgovarajući na novinarska pitanja o mogućem nasljedniku pape Benedikta XVI, nadbiskup Puljić je kazao:

-Teško je znati tko će biti nasljednik Benedikta XVI. Pratio sam tri prošle konklave i u svakoj od njih imao sam svog favorita, ali moj favorit nikada nije postao papa.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

18:04 - Nakon današnje objave o ostavci pape Benedikta XVI. hrvatski biskupi i istaknuti teololozi mahom su ostali iznenađeni tom odlukom.

- Kardinal Sodano usporedio ju je s “gromom iz vedroga neba” i ona može tako djelovati. Međutim, posljednjih se godina govorilo o tome da bi rimski biskup, papa, treba dati ostavku sa 75 godina života, kao što to rade i biskupi, znači takve su rasprave postojale. Očito je Papa pogođen bolešću odlučio odstupiti i ustupiti svoje mjesto nekom mlađem papi koji je u boljem zdravstvenom stanju -kazao je Prof. Adalbert Rebić.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

17:03 - Razlozi koje je papa Benedikt XVI naveo u svojoj Deklaraciji objektivne su prirode – godine i bolest . Razlozi koje je naveo, riječi su odgovorna čovjeka, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika u kojem se ističe kako je Papa mnogo učinio za svijet. Podsjeća se kako se svojim duhovnim autoritetom zauzimao za prestanak sukoba i ratova u svijetu, za mir i toleranciju, za pobjedu razuma i ljubavi, za pomirenje i opraštanje.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

16:18 - Glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi u ponedjeljak je izjavio da bolest nije razlog odluke Benedikta XVI da se povuče kao i da ga nitko nije poticao na takvu odluku.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

13:45 - Brat pape Benedikta XVI Georg Ratzinger kazao je u ponedjeljak kako su liječnici savjetovali Papi da više ne poduzima prekooceanska putovanja te da je mjesecima razmišljao o tome da odstupi, prenose njemački mediji.

Govoreći medijima iz svoga doma u njemačkom gradu Regensburgu Georg Ratzinger je kazao kako je njegov brat imao sve više problema s hodanjem i da je njegova odluka dio "prirodnog procesa".

- Njegove godine ga pritišću. U ovim godinama moj se brat želi više odmoriti - kazao je.

'SVE NAS JE IZNENADILA NJEGOVA ODLUKA' Reakcije na povlačenje s dužnosti pape Benedikta XVI.

13:10 - Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je pozvao na sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov nasljednik nakon što je objavio svoje povlačenje iz papinske službe.

Izvori u Vatikanu kažu kako ni najbliži papini suradnici nisu znali što planira učiniti.

Vatikan je objavio kako očekuje da će razdoblje između papina povlačenja i izbora njegova nasljednika biti što je moguće kraće, no još nema naznaka kad će se kardinali okupiti za izbor novoga pape.

------------------------------------------------

Papa Benedikt XVI. povući će se s dužnosti krajem ovog mjeseca, objavljeno je iz Vatikana, javlja BBC.

Kako javlja Reuters, Benedikt XVI. je svoju odluku obrazložio "nedostatkom snage za nastavak obnašanja dužnosti" i uz napomenu da "odlazi za dobro Crkve".

ZANIMLJIVA POVIJEST PONTIFIKATA Od pustinjaka koji je živio u pećini, do imućnog vinogradara s devetero djece

- Nakon opetovanog ispitivanja moje savjesti pred Bogom, došao sam do zaključka da moja snaga, uslijed starosti, više nije prikladna za obnašanje dužnosti čelnika Katoličke crkve - rekao je papa u izjavi.

- U današnjem svijetu, podvrgnutom brzim promjenama i potresenom pitanjima od iznimne važnosti za život vjere, pri vođenju Crkve potrebni su i um i tijelo. U zadnjih nekoliko mjeseci snaga me napustila u takvim razmjerima da sam prepoznao svoju nemogućnost obavljanja povjerene dužnosti.

- Iz tog razloga, potpuno svjestan ozbiljnosti svog postupka izjavljujem kako se povlačim s mjesta nasljednika Svetog Petra - prenosi Vatikan riječi Benedikta XVI.

Papa će s dužnosti stupiti 28. veljače 2013. u 20 sati.

Britanski Telegraph piše da se dalo primijetiti da se Benedikt XVI. zadnjih godinu dana kreće uz pomoć štapa i da ima problema s čitanjem tekstova.

Joseph Ratzinger (85) postao je papa Benedikt XVI. u travnju 2005. nakon smrti njegova prethodnika Ivana Pavla II.

Bivši kardinal Ratzinger u trenutku izbora na mjesto čelnika Katoličke crkve postao je jedan od najstarijih papa u povijesti.

Ostavka na mjesto pape već je zabilježena u povijesti, no ovo je prvi put u modernoj eri, kad je novi papa biran isključivo nakon smrti prethodnika.

Benedikt XVI. postao je papa u vrijeme optužbi s kakvima se Katolička crkva nije susrela desetljećima, a skandal oko seksualnog zlostavljanja djece samo je jedan u nizu.

Papa Benedikt XVI rođen je 16. travnja 1927. u Njemačkoj, a za papu je izabran nakon smrti Ivana Pavla II 19. travnja 2005. Hrvatsku je posjetio u lipnju 2011. godine.

Prvi papa u povijesti koji se svojevoljno povukao s također je bio Benedikt. Naime, Benedikt IX., jedan od najmlađih, ali i najomraženijih papa u povijesti, često prozivan kao "sramota za Stolicu sv. Petra", stupio je s dužnosti 1045. Pratile su ga brojne kontroverze - od organiziranja orgija do organiziranja ubojstava. Svoje mjesto je prepustio uz novčanu naknadu, zbog čega je njegov nasljednik, papa Grgur VI., po otkrivanju skandala i sam morao odstupiti s dužnosti već iduće godine.

Najpoznatiji slučaj je onaj iz 1294. godine, kad je mjesta vrhovnog vladara Katoličke crkve ostavku podnio Celestin V., i to samo 5 mjeseci nakon pontifikacije. On je donio odredbu koja omogućava da papa sam podnese ostavku, a zatim je to i sam učinio. Dvije godine je živio kao pustinjak, a kasnije je kanoniziran.

Zadnji papa koji podnio ostavku bio je Grgur XII. (1406. - 1415.). Razlog odlaska bio je postojanje dva pretendenta na njegovo mjesto, što je u povijesti poslalo poznato kao Zapadna ili Papinska šizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:34