RAČUNALNI ŠPIJUNI

Najaktivniji napadač na SAD je Kina, slijede je Rusija i Izrael

Sjedinjene Države izložene su jakim i trajnim informatičkim napadima koji ugrožavaju konkurentnost američkoga gospodarstva, zaključak je Nacionalne obavještajne procjene (National Intelligence Estimate), zajedničkog izvješća američke obavještajne zajednice, čije dijelove prenosi Washington Post.

U tom se izvješću navodi da je Kina država koja najagresivnije pokušava ući u računalne sustave američkih poslovnih kuća i institucija kako bi dobila uvid u podatke koji bi joj omogućili gospodarski napredak.

Milijarde štete

I Izrael, Rusija i Francuska su istaknuti kao “informatički napadači”, ali uz napomenu da u usporedbi s Kinom njihove aktivnosti izgledaju izuzetno slabe. Kina odlučno odbacuje te optužbe.

Izvor WP-a, koji je imao uvid u izvješće, kaže da su tijekom proteklih godina informatičkim napadima bili izloženi mnogi sektori, uključujući energetski, financijski, informatički te zrakoplovnu i automobilsku industriju. Nije navedeno kolika je šteta nastala tim djelovanjem, ali stručnjaci procjenjuju da se radi o desecima milijardi dolara.

Izravna opasnost

Informatički napadi nekad su zabrinjavali samo vojsku, ali u novije vrijeme predstavljaju izravnu opasnost za američko gospodarstvo pa administracija Baracka Obame pokušava pronaći načine zaštite.

Analitičari kažu da administraciji na raspolaganju stoje opcije od službenih prosvjeda, protjerivanja diplomata i uvođenja zabrane putovanja do prigovora Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:38