SVI BENEDIKTOVI LJUDI

Papa prije odlaska imenovao novog šefa Vatikanske banke

 AP

Papa Benedikt XVI . suglasio se da novi predsjednik kontroverznoga vatikanskog Instituta za religijska djela (svojevrsne “vatikanske banke”) bude njemački financijski konsultant Ernst von Freyberg (55), malteški vitez i rizničar njemačkog ogranka Suverenoga Malteškoga Viteškog Reda. U petočlano Nadzorno vijeće dan ranije je imenovan i belgijski financijaš Bernard De Corte.

U Upravnom vijeću je otprije Carl Anderson, američki biznismen iz redova Kolumbovih vitezova, za koje se zna da su u lošim odnosima s Malteškim vitezovima (u Crkvi to nije iznimka: poznate su, na primjer, vjekovne razmirice između isusovaca i dominikanaca, te novije i još žešće između Družbe Isusove i Opusa Dei).

U Rimu se u petak tvrdilo da je dekan Kardinalskog zbora i bivši državni tajnik Angelo Sodano insistirao u pape Benedikta XVI. da se suglasnost odgodi kako bi je mogao dati novi papa, ali je poglavar Katoličke crkve ostao nesavitljiv. I to je jedna od podjela u Katoličkoj crkvi - preciznije: u njezinim kurijalnim vrhovima - o kojima je Benedikt XVI. govorio ogorčeno u posljednjoj svojoj javnoj homiliji na Pepelnicu.

O podjelama je posvjedočio i kölnski nadbiskup kardinal Joachim Meisner, dugogodišnji papin prijatelj. U intervjuu dnevniku Frankfurter Rundschau kardinal Meisner pripovijeda kako je, u ime svoje i još nekih kardinala, molio Papu da zatraži ostavku od kardinala državnog tajnika Tarcisija Bertonea.

Prepričava Meisner: “Papa me pogledao i odgovorio mi: ‘Slušaj dobro! Bertone ostaje! Dosta, dosta, dosta!’ (...) Tipično: Ratzingeri su lojalni. A to im ne olakšava život.” Meisner Papu cijeni, nada se da će i sljedeći papa biti izrazito kulturan poput Ratzingera, s “dubokim ljudskim iskustvom, ali u osobito bodru zdravlju. Ne stariji od 70, rekao bih”. To suzuje izbor: prosječna dob kardinalâ izbornikâ je 72 godine.

A nisu ni oni svi izuzeti od sumnji. Svoj dolazak na izbor pape potvrdio je i kardinal Roger Mahony, umirovljeni nadbiskup Los Angelesa, kojemu je njegov nasljednik José Gómez zabranio služiti u Nadbiskupiji jer ga smatra odgovornim za zataškavanje pedofilskih skandala. U konsistoriju kada je Benedikt XVI. izrekao formulu odricanja od papinske službe bio je i kardinal Bernard Law, potjeran iz Bostona pošto je zataškavao pedofiliju.

Napokon, i kardinal dekan Sodano je kritiziran jer je još nedavno optužbe o pedofiliji nazvao “sitnim ogovaranjem”, te je praktički do kraja podržavao osnivača Kristovih legionara Marciala Maciela Degollada, za kojega se ustanovilo da je imao istodobno nekoliko žena i nekoliko ljubavnika, sijući djecu kud je stigao, ali ga to nije priječilo silovati svećenike i sjemeništarce u svom redu.

I te činjenice izazivaju podjele: Sodana je kritizirao bečki nadbiskup kardinal Christoph Schönborn, pa je popio Papin ukor da kardinali odgovaraju samo papi. Sve to ostaje u baštinu i novom papi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:52