PRIVILEGIJA ZA NAJBOGATIJE

OTKRILI RUPE U ZAKONU Facebook prošle godine zaradio milijardu dolara, a nije platio niti centa poreza

 AP

Zahvaljujući tome što je koristio 'porezne rupe' i odbitke, Facebook nije platio porez na dohodak za fiskalnu godinu 2012., iako je zaradio 1,1 milijardi dolara prema profitu prijavljenom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Premda su Amerikanci upravo počeli plaćati više poreze, bogate kompanije poput Facebooka, General Electrica, Boeinga i Wells Farga su sve uspjele izbjeći plaćanje poreza na dohodak.

Pod pretpostavkom da je izvještaj koji je iznio ove podatke točan, Facebook bi trebao prikupiti 429 milijuna dolara u povratu poreza za prošlu godinu, povrh zarađenih preko milijardu dolara. Ovaj korporativni div time zadržava svoju financijsku moć dok siromašni Amerikanci i oni iz srednje klase muku muče s plaćanjem nacionalnog duga.

I dok rupe u zakonima koje određuju tko i kako plaća porez nastavljaju postojati, omogućujući bogatim tvrtkama da ga ne plate, američka vlada i dalje promišlja kako vratiti 6 bilijuna dolara duga, a porezi za obične Amerikance stalno rastu, uključujući tu i građane koji imaju niska i srednja primanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 20:52