NOVA SLOVENSKA KOALICIJA

Sastavili vladu, ali nitko ne želi biti ministar financija

 AFP

Nova slovenska mandatarka Alenka Bratušek jučer je trebala parlamentu predati popis svojih ministara, nakon što su četiri opozicijske stranke u srijedu pola sata prije ponoći potpisale koalicijski sporazum.

Burno kod Virantovih

Novu će vladu činiti pretežno lijeve stranke: Pozitivna Slovenija, iz čijih redova dolazi premijerka, Socijalni demokrati i Desus - Građanska lista s desnog centra. Riječ je o strankama koje su koaliciju dogovorile i prije više od godinu dana, ali je tada Građanska lista u posljednji trenutak odustala i ušla u koaliciju s Janezom Janšom. Saslušanja novih ministara u parlamentu održat će se u ponedjeljak i utorak, a Državni bi zbor vladu trebao potvrditi iduću srijedu kada će Janšina tehnička vlada otići u povijest.

Janšina se koalicija raspala nakon što je Komisija za sprečavanje korupcije u siječnju objavila da premijer ne može objasniti odakle mu 210.000 eura koje je potrošio na nekretnine, automobile i egzotična putovanja pa su mu čak tri od četiri koalicijska partnera okrenula leđa. Dva - Građanska lista i Desus - sada će biti u vladi Alenke Bratušek koja je rekla da je dogovorom politička kriza u Sloveniji konačno završila.

- Obećavam da počinje doba suradnje, dogovora i traženja pozitivnih rješenja za sve naše državljanke i državljane - rekla je Bratušek.

Za potpisivanje koalicijskog sporazuma ključan je bio potpis Građanske liste Gregora Viranta, koja je odluku o stupanju u koaliciju donijela poslije petosatne rasprave, nakon što je Alenka Bratušek dala garancije da će podnijeti trenutačnu ostavku ako se ustanovi da je plagirala svoj magisterij, kao što se tvrdi u anonimnoj prijavi. Građanska je lista mandatarki prošli tjedan poslala svoje uvjete na koje je ona odgovorila u utorak i šef stranke Virant je rekao da je zadovoljan. Unatoč tomu, preksinoć je bilo burno na glavnom savjetu stranke na kojem se odlučivalo o ulasku u koaliciju, pa se Virant šalio da će bijeli dim prije izaći iz Sikstinske kapele nego iz Građanske liste - što se i dogodilo jer je stranka odluku donijela tek u kasnim satima u srijedu.

Erjavec šef diplomacije

Savjet je rezultirao i ostavkom bivšeg ministra financija Janeza Šušteršiča na mjesto potpredsjednika stranke zbog njegova neslaganja s gospodarskim planovima nove koalicije. Upravo je njegov bivši resor najproblematičniji za novu vladu. Mediji pišu da nitko ne želi biti ministar financija i da bi tu dužnost, barem za početak, mogla voditi sama premijerka.

Bratušek je općenito imala golemih problema sa sastavljanjem ministarske ekipe. Htjela je vladu stručnjaka - na što joj je Janša već bio poručio da bi to “baš volio vidjeti” - ali čini se da u tome neće uspjeti jer su je stručnjaci uglavnom odbili. Samo nekoliko će ih, čini se, završiti u ministarskim foteljama, a među njima i profesor politologije s Fakulteta društvenih znanosti Jernej Pikalo koji će voditi Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta. Stručnjaci za obrambene studije Uroš Krek ili Klemen Grošelj mogli bi voditi Ministarstvo obrane. Od poznatijih lica, u novoj će vladi biti ministar vanjskih poslova Karl Erjavec koji je šef diplomacije bio sve donedavno.

Zajednički jezik

Nova se mandatarka osvrnula i na prosvjednike koji na ulicama Ljubljane traže ne samo preslagivanje snaga u parlamentu, nego i nove izbore.

- Već sam javno rekla i naglašavam još jednom da ću praktički odmah nakon sastavljanja vlade pokušati moliti prosvjednike da sjednemo za stol i da razgovaramo. Mislim da je pravo mjesto za dogovor samo za stolom jer na ulici teško možemo razgovarati. Vjerujem da ćemo u mnogim točkama pronaći zajednički jezik i s prosvjednicima - rekla je Bratušek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:18