ČELIČNA LADY

'ZNALA JE DA POTREBNE ODLUKE NISU UVIJEK POPULARNE' Martina Dalić o Margaret Thatcher

I nakon 23 godine, koliko je prošlo otkad je Margaret Thatcher odstupila s premijerske dužnosti, jedna od prvih asocijacija na njezino ime je “Bila je vođa”. Prva i jedina žena na mjestu prvog ministra Velike Britanije pokazala je kako naciji obuzetoj zabrinutošću za vlastitu budućnost i perspektivu vratiti samopouzdanje i povjerenje u “svijetlu budućnost”. Jer, društvene kronike upravo tako opisuju stanje engleskog društva u vrijeme kad je Margaret Thatcher preuzela vođenje države.

I oni koji su njezine ideje čvrsto podupirali, ali i oni koji se s njom nisu slagali ne odriču joj karakteristike vođe. Vođe koji je bio jasno fokusiran na stvarne probleme, koji je čvrsto i beskompromisno vjerovao u svoje ideje i tvrdoglavo ih provodio.

Vođe koji je beskompromisnim uvjerenjem u ispravnost svojih ideja inspirirao svoje suradnike.

Svojim “desnim pristupom ekonomiji” postavila je temelje onoga što je poslije nazvano “tačerizam”.

Iako se mnogih elemenata “desnog pristupa ekonomiji” današnja europska desnica, blago rečeno, užasava, ostaje činjenica da je u razdoblju 1985. - 1988. Velika Britanija rasla po prosječnoj stopi od 4,8%, uključujući i dvije godine u kojima je stopa rasta premašivala 5%.

Nikada nakon tog vremena Velika Britanija nije došla niti blizu takvim stopama rasta.

Margaret Thatcher stoga je primjer državnika koji je znao donositi odluke, ali je također znao da potrebne odluke nisu uvijek trenutačno popularne.

To je, međutim, ipak nije sprečavalo da odlučno krene u bitku za smanjenje državnog utjecaja u ekonomiji, jačanje konkurencije i, kao što je sama znala govoriti, u bitku “za oslobođenje Britanije od paralize socijalizma”.

Ta bitka nije bila ni lagana, niti jednostavna, ali se Velikoj Britaniji u to vrijeme isplatila.

Primjer Velike Britanije u sedamdesetima svjedoči da besperspektivnost, negativni trendovi i silazna spirala mogu zahvatiti svaki narod - pa i narod koji je stoljećima vladao svijetom.

Međutim, primjer Margaret Thatcher pokazuje da ta besperspektivnost i negativna spirala isto tako nisu nepromjenjiva i nepobjediva sudbina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:03