Preminula britanska političarka Margaret Thatcher bila je dio biokemičarskog tima koji je svojedobno izmislio mekani sladoled koji u sebi ima više zraka, a manje sastojaka i tako smanjuje troškove proizvodnje.
Bilo je to 1947., kada je Margaret Roberts, kako se tada zvala, diplomirana kemičarka koja se školovala na Oxfordu, bila zaposlena u velikom prehrambenom konglomeratu J. Lyons and Company.
Jeftinija proizvodnja
Roberts je bila zaposlena u odjelu za istraživanje, a njihov tada najambiciozniji projekt bio je rad na pronalaženju odgovarajućih tehničkih rješenja koja mogu dovesti do proizvodnje sladoleda mekšeg od uobičajenog.
Buduća premijerka i njezini suradnici pokušavali su, a potom i uspjeli, pronaći način da u masu sladoleda “upumpaju” više zraka, čime bi smanjili troškove proizvodnje, ali i učinili sladoled kremastijim.
Taj “soft serve” sladoled danas se poslužuje iz aparata za sladoled, a ne ručno.
J. Lyons je uskoro izbacio na tržište tu vrstu sladoleda, koja je ukusom nešto manje kvalitetniji, ali zato puno praktičniji. Sladoled se pod imenom Mr. Whippy služio iz kamiona koji bi obilazili gradove i uskoro se proširio po cijeloj Britaniji.
Rad u tvornici ljepila
Thatcher je, inače, prije posla u prehrambenom konglomeratu radila kao kemičarka u tvornici ljepila. Iako je kemiju studirala na prestižnom Oxfordu, kasnije je pričala kako nikad nije voljela svoju profesiju.
- Nisam voljela sjediti u laboratoriju. Draži mi je bio izravan kontakt s ljudima - rekla je kasnije. Ipak, zahvaljujući kemijskoj profesiji upoznala je svog supruga Denisa, direktora i vlasnika kemijske tvrtke. Upravo ju je on nagovorio da se iz kemijske prebaci u pravnu profesiju, a dao joj je potporu i kada je odabrala politiku za svoj poziv.