TAJNI VOJNI DOKUMENTI

BRADLEY MANNING: SUĐENJE VOJNIKU KOJI JE DAO DOKUMENTE Osudit će ga jer je i Bin Laden imao dokumente s WikiLeaksa

Među svjedocima koji će na suđenju u lipnju svjedočiti protiv američkog vojnika Bradleyja Manninga, optuženog da je pomagao neprijatelju kada je WikiLeaksu proslijedio 700.000 tajnih vojnih dokumenata, bit će i neimenovani komandos koji je sudjelovao u lovu na Osamu bin Ladena.

Pomaganje neprijatelju

Komandos poznat samo kao John Doe, odnosno N. N., opisat će kako su među digitalnim materijalima pronađenima u Bin Ladenovu kompleksu u Abbottabadu bili i dokumenti skinuti s WikiLeaksa. To tužitelji planiraju iskoristiti kao dokaz za najtežu optužbu protiv Manninga, onu za “pomaganje neprijatelju”, koja nosi maksimalnu kaznu - doživotnu kaznu u vojnom zatvoru bez mogućnosti pomilovanja.

John Doe svjedočit će na zatvorenoj sjednici, na nepoznatoj lokaciji izvan suda, u civilnoj odjeći i “blago prerušen”. Branitelji će ga smjeti pitati isključivo pitanja koja je sud prethodno odobrio, a neće ga smjeti pitati ništa o njegovoj obuci, pripremama za operaciju protiv Osame bin Ladena kao ni samoj akciji.

Nedostaje namjera

No, vojna sutkinja, pukovnica Denise Lind, najavila je i da će tužitelji, ako žele da Manning bude proglašen krivim, morati dokazati izvan razumne sumnje da je Manning “imao razloga vjerovati” da će dokumenti štetiti Sjedinjenim Državama ili pomoći nekoj stranoj sili - a ne samo da ih je proslijedio WikiLeaksu. Manning, koji je priznao da je WikiLeaksu dao tajne dokumente, tvrdi da je pazio da ne otkrije informacije koje bi nanijele štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:39