NADZIRALI GA ZBOG VEZE S AMERIKANKOM WALLIS SIMPSON

Otkriveni tajni dokumenti: MI5 prisluškivao kralja Edwarda VIII.

Britanska vlada prisluškivala je svog kralja Edwarda VIII. u vrijeme velike političke krize izazvane njegovom vezom s razvedenom Amerikankom Wallis Simpson, koja je okončala njegovom abdikacijom 1936., pokazali su donedavno tajni dokumenti čiji je sadržaj sada objavljen i prenesen u britanskim medijima.

Kako pokazuju ti dokumenti, britanska je vlada zapovijedila da se telefone u Buckinghamskoj palači i kraljevskom ljetnikovcu u Windsoru neprestano prisluškuje i da ministri budu obavještavani o sadržajima razgovora koje vodi kralj Edward VIII. Rukom napisana bilješka iz prosinca 1936., s oznakom “strogo povjerljivo”, svjedoči, kako su komentirali mediji, o razini nepovjerenja koje je tada vladalo između britanskih ministara (riječ je o vladi konzervativca Stanleyja Baldwina koja je britanskom državom upravljala od lipnja 1935. do svibnja 1937.). Poruka je poslana iz Ministarstva unutarnjih poslova, koje je tada vodio John Simon, i adresirana je na šefa Glavnog poštanskog ureda Thomasa Gardinera.

“Ministar unutarnjih poslova zatražio je od mene da potvrdim informaciju koja vam je već verbalno priopćena i koja se odnosi na zadatak organiziranja prisluškivanja telefonskih komunikacija između Fort Belvederea i Buckinghamske palače s jedne strane te europskog kontinenta s druge”, stoji u toj poruci. No, među dokumentima koji su otkriveni javnosti nema sadržaja prisluškivanih razgovora.

Fort Belvedere ljetnikovac je u kojemu je

tada provodio mnogo vremena, a razlog za prisluškivanje poziva na europski kontinent bilo je to što je Wallis Simpson u to vrijeme živjela sa svojim prijateljima u južnoj Francuskoj. Sve se to događalo u prosincu 1936., samo nekoliko dana uoči kraljeve odluke o napuštanju trona nakon što mu je jasno dano do znanja da može očekivati velik otpor javnosti tome da bi kraljicom Britanije mogla postati žena koja iza sebe ima dva neuspješna braka.

Problem nije bio samo u raspoloženju javnosti, nego i u činjenici da Anglikanska crkva, kojoj je kralj poglavar, nije tada željela vjenčati razvedenog muškarca ili ženu čiji je bivši supružnik još živ. Cijelu je situaciju vrlo ozbiljno shvatio britanski državni vrh koji je bio nezadovoljan ponašanjem svog kralja jer je bio “zaljubljen do ušiju” i potpuno nepredvidljiv, kako je tvrdila i njegova majka.

Edward je još u studenome 1936. rekao Baldwinu da se želi oženiti s Wallis Simpson i od toga ne namjerava odustati. Premijer je smatrao da je to nemoguće i time je počeo sukob koji je trajao sve do 10. prosinca i odluke o abdikaciji. Edward VIII. je, međutim, dugo bio siguran da će se uspjeti oženiti s Wallis Simpson, ostati kraljem i natjerati Baldwina na ostavku. Ta napetost između kralja i vlade rezultirala je nepovjerenjem i odlukom o prisluškivanju britanskog monarha.

Dokumenti koje je objavio Nacionalni arhiv pokazuju razinu nervoze koja je vladala u Baldwinovoj vladi, a dokaz tome je i priča o blokiranom telegramu koji je novinar Neil Forbes Grant, urednik londonskoga dopisništva Cape Timesa, poslao svojoj redakciji, a kojim je obavještava da će kralj abdicirati. Grantov telegram nije došao do svog odredišta, a novinar je pozvan na “informativni razgovor” u Ministarstvo unutarnjih poslova gdje ga je dočekao sam ministar i održao mu lekciju. Sir John Simon je napisao izvješće o tom razgovoru, koje je sada objavljeno.

“Podsjetio sam ga kako je lažna vijest iz 1815. da smo izgubili bitku kod Waterlooa izazvala financijsku krizu i uništila ljudima živote. Pitao sam ga zašto ne razumije svoje odgovornosti koje ima kao novinar i kao Englez te da je slanje takve poruke bez provjere iznimno neprikladan čin”, napisao je Simon u svom izvješću.

Grant je prvo tvrdio da je njegova informacija “iz najviših izvora” i da je provjerena. Međutim, nakon što ga je ministar nastavio upozoravati na njegove odgovornosti, rekao je kako mu je “sve ovo važna lekcija i kako će ovo iskustvo imati uvijek na pameti”. Za novinara poučan razgovor vodio se 6. prosinca 1936. godine. Cape Times je taj dan izgubio svjetski ekskluziv jer je četiri dana kasnije Edward VIII. doista abdicirao. Nakon abdikacije dobio je titulu vojvode od Windsora i oženio se s Wallis Simpson koja je tako postala vojvotkinja od Windsora, a na tron je zasjeo njegov mlađi brat Albert, kralj George VI.

Wallis ga se na prvom susretu nije dojmila

Siječanj 1931.

Edward upoznaje Wallis Simpson, suprugu bogatog poduzetnika Ernesta Simpsona, koja iza sebe već ima jedan brak. Navodno pri prvom susretu nije ostavila dojam na njega.

Studeni 1934.

Edward dovodi Wallis, s kojom je tada već u vezi, na primanje u Buckinghamsku palaču. Njegov otac, kralj George V., odbija se upoznati s njom.

Siječanj 1936.

George V. umire i nasljeđuje ga Edward.

Srpanj 1936.

Ernest Simpson se iseljava iz obiteljske kuće i počinje razvod braka. Mjesec dana poslije Wallis se s kraljem pojavljuje u javnosti, na krstarenju po Mediteranu.

Studeni 1936.

Kralj je rekao premijeru Baldwinu da se želi oženiti s Wallis Simpson, a on mu odgovara da je to nemoguće.

Prosinac 1936.

Kralj potpisuje abdikaciju i Baldwin o tome obavještava parlament.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:02