AMERIČKA NSA SNIMALA POZIVE U MOSKVU

Amerikanci su prisluškivali ruskog premijera Medvedeva

Russia's President Dmitry Medvedev points his finger as he addresses the media at the European Council building in Brussels for the twice-yearly EU-Russia meeting, Thursday, Dec. 15, 2011. Russia, hoping to keep its largest export market from collapsing, will give at least $10 billion to the International Monetary Fund to help support the struggling euro currency, an aide to President Dmitry Medvedev said Thursday.(AP Photo/Yves Logghe)
 Yves Logghe

Među dokumentima koje je američki zviždač Edward Snowden dostavio britanskom listu The Guardian kako bi svijetu objavio da američka vlada masovno prati pozive i sadržaj internetske komunikacije, serija novih ukazuje i na nepoznate “špijunske aktivnosti” Ujedinjenog Kraljevstva.

Upadali u e-mailove

Naime, Guardian je jučer objavio dokumente koji dokazuju da je na summitu G20 u Londonu 2009. britanska obavještajna agencija Government Communications Headquarters (GCHQ) pratila komunikaciju sudionika. Između ostalog, po uputama britanske vlade prisluškivani su telefonski razgovori dužnosnika zemalja G20, a njihovi kompjutori i komunikacija preko interneta su intenzivno praćeni tijekom summita. Ova vijest izlazi na vidjelo u vrlo neugodnom trenutku za britansku vladu budući da je jučer počeo summit G8 u Sjevernoj Irskoj. Nema sumnje da će članice G8 zahtijevati Cameronovo objašnjenje. Dokumenti, između ostalog, pokazuju da je britanska obavještajna agencija liderima G20 ponudila internet cafe s instaliranim programimakoji su omogućavali provaljivanje u e-mail i snimanje lozniki. U otkrivenim dokumentima stoji da im to “omogućava pristup ključnim podacima, što znači da imamo održive obavještajne opcije prema delegatima čak i nakon što konferencija završi”.

Meta turski ministar

Vladini su stručnjaci provaljivali u Blackberryje delegata kako bi pratili e-mail i pozive. Pritom su e-mailove čitali prije nego što bi ih stigli pročitati oni kojima su bili namijenjeni, što im je davalo znatnu prednost u pregovorima sa stranim partnerima.

Tajni dokumenti pokazuju osobito intenzivno praćenje turskog ministra financija i izvještaj o pokušaju američke obavještajne agencije NSA da prisluškuje telefonske razgovore Dmitrija Medvedeva. Čitavu operaciju odobrila je vladaa tadašnjeg premijera Gordona Browna. Zaposleno je 45 stručnjaka koji su danonoćno prikupljali informacije o komunikaciji sudionika summita, koje su potom dostavljali britanskim ministrima.

Informacije dolaze nekoliko dana nakon što je 29-godišnji Amerikanac Edward Snowden šokirao svijet objavom dokumenata koji dokazuju da američke vlasti imaju pristup ispisima poziva mobilnim telefonima, s podacima o trajanju poziva, njihovim sudionicima i lokaciji, koje su zatražili od jednog od najvećih mobilnih operatera u zemlji - Verizona.

Zviždač s Havaja

Nadalje, američke vlasti redovito provaljuju u servere giganta internet komunikacije, kao što su Google, Skype, Facebook i Microsoft, na međunarodnom stupnju. Radi se o programu PRISM, započetom u mandatu Georgea W. Busha, koji je nastavio predsjednik Obama. Iako je američki državni vrh bio zgrožen zviždačkim projektom bivšeg zaposlenika CIA-e Snowdena, tvrdeći da je time ugrozio praćenje u svrhu prevencije terorizma, reakcija građana bila je onakva kakvu je Snowden priželjkivao. Nedavna anketa magazina Time pokazuje kako 54 posto Amerikanaca vjeruje da je Snowden “učinio pravu stvar”. Nadalje, istraživanje agencije Gallup pokazuje da se više Amerikanaca protivi, nego što ih se slaže s aktivnostima špijuniranja vladine obavještajne agencije NSA: 53 prema 37 posto.

Naime, kada je Guardianu predao tajne dokumente koji je prikupio radeći za američki NSA na Havajima gdje je živio s djevojkom, Snowden je u razgovoru s novinarima izrazio strah da reakcija javnosti neće biti osobito velika. On sam metode masovnog praćenja američke vlade smatra nedopustivima te je rekao da “ne želi živjeti u društvu u kojemu se snima sve što izgovori”. Kad je napustio hotel u Hong Kongu,

Snowdenu se izgubio trag. U samo nekoliko dana postao je zviždač čija se istodobna popularnost i omraženost mogu mjeriti s osnivačem WikiLeaksa Julianom Assangeom.

Turska traži objašnjenje

Na otkriće Guardiana prva je jučer reagirala Turska, čija je vlada zatražila trenutačno objašnjenje britanske vlade o ovom slučaju, smatrajući takav odnos prema članu NATO-a “neprihvatljivim” i “skandaloznim”.

“Optužbe u Guardianu su zabrinjavajuće i želimo službeno i zadovoljavajuće objašnjenje. Ako se te optužbe pokažu točne, to će biti skandalozno za Ujedinjeno Kraljevstvo. U vrijeme kad je međunarodna suradnja ovisna o zajedničkom povjerenju, poštovanju i transparentnosti, takvo ponašanje zemlje saveznice je neprihvatljivo”, stoji u službenom izvještaju Turske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:36