RUSKI PREDSJEDNIK UZ BAŠARA AL ASADA

G7+1: zbog Sirije svi napali Putina

 AFP

Lideri najmoćnijih zemalja svijeta, okupljenih u G8, nisu uspjeli iznjedriti zajednički stav oko Sirije jer ruski predsjednik Vladimir Putin nije podlegao pritisku ostalih, pogotovo američkog predsjednika Baracka Obame te britanskog premijera Davida Camerona.

Konferencija o Siriji

No, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je ipak da je na skupu postignut napredak i da je to korak prema međunarodnoj konferenciji o Siriji, a pojedimi mediji izvjestili su o konsenzusu o zajedničkoj izjavi.

Sastanak u sjevernoirskom odmaralištu Lough Erne se zbog različitih gledišta na stanje u Siriji pretvorio iz G8 u G7 plus 1, odnosno Rusija protiv ostatka svijeta, prema općoj ocjeni svjetskih medija. Naime, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Italija, Japan i Njemačka nisu uspjeli slomiti ruskog predsjednika Putina koji je ostao usamljen, ali nepokolebljiv u svom stavu prema režimu Bašara al-Asada.

Takav stav ruskog predsjednika Vladimira Putina potaknuo je na oštru reakciju kanadskog premijera Stephena Harpera.

Prava istina

- Nemojmo se zavaravati, nema velike osmorke, nego sedam plus jedan - ustvrdio je Harper. No, takva pozicija Putina nije nikakvo iznenađenje jer Rusija spašava Asada od NATO-ove intervencije i zračnih udara, sličnih onima u Libiji u ratu protiv Moamara Gadafija. Da se Putin neće slomiti, bilo je jasno već nakon njegova susreta s britanskim premijerom u nedjelju, koji su mediji opisali kao ledeni, a na primjedbe da podržava diktatora Asada Putin se otresao prisjetivši se oporbenog borca koji je jeo unutarnje organe ubijenog asadovca te sve to snimio kamerom.

- Zar takve treba podržavati - upitao je Putin.

Ipak je dogovoreno da se uskoro u Ženevi održi konferencija o Siriji na kojoj bi za pregovarački stol jedni nasuprot drugima sjeli predstavnici antibašarovske koalicije i Damaska.

Putin je pristao učiniti sve da privede Bašara al-Asada za pregovarački stol. No, neki moskovski listovi pišu kako je jedan od važnijih uvjeta Rusije da privoli Asada na zajedničku konferenciju to da se njemu jamči “dostojno mjesto u novoj prijelaznoj vladi Sirije”. Rusija ne želi iznevjeriti svog saveznika, ali isto tako ne može dopustiti luksuz da ostane u izolaciji. Takva je pozicija za Moskvu neugodna, pogotovo zato što će u rujnu biti domaćin skupa G20, pa nije zgodno da Rusija ugosti jedan takav sastanak u poziciji “otpadnika”.

Borba protiv evazije

Na summitu se raspravljalo i o borbi protiv porezne evazije. Britanski domaćini stavili su na dnevni red i pitanje učinkovitih mjera protiv “financijskog terorizma” te kako pomoći siromašnijim zemljama u prikupljanju poreza, koje su i usvojene. Osim toga, sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU trebao bi poboljšati europski proračun za 119 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:25