KATAR IMA NOVOG VLADARA

‘Vrijeme je za nove stranice i generacije. Vlast dajem sinu’

Katarski emir, šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani nakon 18 godina vladavine najbogatijom zemljom na svijetu jučer je svoju vlast predao sinu te je Katar dobio novog vladara, šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija. Tako je vlast u ovoj državi i dalje ostala u rukama obitelji Thani koja već 150 godina vlada Katarom. Dojučerašnji vladar 61-godišnji Hamad bin Khalifa Al-Thani na vlast je došao državnim udarom kojim je razvlastio svojeg oca Kalife bin Hamada Al-Thanija 1995. godine. Također, ovo je prvi dobrovoljni prijenos vlasti u Kataru od 1960. jer je i Khalifa s vlasti svrgnuo svog rođaka 1972. godine.

Ovu vijest jučer je službeno javnosti prenio sam šeik Hamad bin Khalifa Al-Thani.

Najdraža od tri žene

- Došlo je vrijeme za okretanje nove stranice na putu naše zemlje i da nove generacije preuzmu odgovornosti. Obraćam vam se danas kako bih objavio da prenosim vlast na šeika Tamima bin Hamada Al-Thanija i potpuno sam uvjeren da će mu prioritet biti interes zemlje i dobrobit naroda - rekao je ispred 1,9 milijuna ljudi šeik Hamad.

Šeik Hamad tako je vlast prenio na svog sina, ali ne prvorođenog. Princ Katara, današnji emir Tamim drugo je dijete koje je šeik Hamad dobio sa svojom drugom suprugom Mozah al-Missned, za koju se smatra da je najvoljenija žena emira na odlasku, te četvrti od jedanaest sinova šeika Hamada sa sve tri supruge.

Unaprijedio zemlju

Iako je šeik Hamad od Katara napravio najbogatiju zemlju na svijetu, Katar to nije bio oduvijek. Šeik Hamad pretvorio je malenu i ne toliko utjecajnu zemlju u regionalnog, ali i svjetskog lidera. Tijekom njegove vladavine utrostručio se broj stanovništva, a od preuzimanja vlasti šeika Hamada ekonomija Katara narasla je čak sedam puta. No, dosadašnji katarski emir bio je i široke ruke. Katar je posudio čak 8 milijardi dolara Egiptu nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka s mjesta predsjednika, a podržao je ustanke u Libiji i Siriji, prenosi Bloomberg. Također, navode činjenicu da Katar ima dionice u drugoj najvećoj banci u Velikoj Britaniji, Barclays Plc. i Volkswagenu AG, najvećem europskom proizvođaču automobila. Danas Katar raspolaže zalihama nafte vrijednima oko tri tisuće milijardi dolara te ima najveći BDP po stanovniku na svijetu.

Neprijateljske obitelji

Obitelj Al-Thani na vlast dolazi pod osmanskim suverenitetom, ali dobrim potezima ostaje politička vlast i danas. Nakon II. svjetskog rata Katar preuzima britanska kolonijalna vlast, no u trenutku kada se Katar trebao priključiti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, obitelj Thani proglašava Katar samostalnom državom, a 1971. Katar postaje nezavisni emirat, apsolutna monarhija. Nakon što je šeik Hamad svrgnuo oca s vlasti odlučio je modernizirati arapsku državu. Najznačajnije promjene koje je šeik Hamad donio je liberalizacija zakona te je dao ženama pravo glasa, a mnogi kažu da je razlog toga upravo šeikova najdraža supruga Mozah.

Glavni izvor bogatstva, nafta, u Kataru je pronađena još 1939. godine. I upravo je ona uzrok zašto je šeik Hamad svrgnuo svog oca s vlasti. Naime, njegov je otac svu zaradu od nafte uzimao za sebe i zbog toga je stekao mnogo protivnika, a jedan od najgorljivijih bio je otac Mozah Al-Missned, ugledni Abdullah bin Nasser Al-Misnad. Zbog rivalstva te dvije obitelji Misnadovi su bili prognani iz Katara pa je Mozah prvih sedamnaest godina svog života provela u azilu u Egiptu i Kuvajtu.

Mozah ne nosi veo

Nakon što je svrgnuo oca s svlasti, katarski dvor savjetovao je šeiku Hamadu da bi pomirenje dviju obitelji bilo dobro za državu te su predložili da oženi mladu Mozah. Iako je prvobitno brak bio sklopljen iz interesa, šeik je jednom prilikom priznao da ga je lijepa Mozah odmah oborila s nogu te da je jedina osoba koja ga uvijek može nasmijati. No, Mozah nije samo lijepo lice. Ona je danas najutjecajnija žena u Kataru i jedina od šeikovih triju žena koja se pojavljuje u javnosti te ne nosi tradicionalni muslimanski veo. Aktivno sudjeluje u političkom i društvenom životu zemlje te je uključena u rad katarske vlade.

Mozah je diplomirana sociologinja, specijalna izaslanica UNESCO-a za obrazovanje, predsjednica katarskog kampusa i centra znanja Education City, koji raspolaže s više od petnaest milijardi dolara, a pokrenula je dječji program televizije Al Jazeera. Zbog svega toga ne čudi da ju je magazin Forbes 2007. godine stavio na listu 100 najmoćnijih žena svijeta, a uvrštena je i na listu 25 najmoćnijih poduzetnika na Bliskom istoku prema izboru britanskog Timesa.

Posjetili Hrvatsku

Mozah je šeiku Hamadu rodila sedmero djece, dvije kćeri i pet sinova, od ukupno 24 djece koliko ih šeik ima s tri supruge. Današnji emir Tamim, drugo dijete šeika Hamada i Mozah al-Missened, još 2003. proglašen je za prijestolonasljednika.

Emir Tamim bin Hamad Al-Thani ima živopisnu biografiju. 33-godišnji vladar završio je prestižnu kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst u Velikoj Britaniji, a povratkom u Katar obavljao je nekoliko funkcija - predsjedao je glavnim novčanim fondom zemlje Qatar Investment Authority te je vodio katarsku aplikaciju za Olimpijske igre 2020. godine. Novi emir oženio se dva puta, a sa suprugama ima šestero djece.

Iako novi emir još uvijek nije posjetio Hrvatsku, njegov otac i majka prije četiri godine bili su u službenom posjetu Hrvatskoj te su se družili s tadašnjim predsjednikom i prvom damom, Stjepanom i Milkom Mesić. Zagreb je 2011. posjetio još jedan sin šeika Hamada i Mozah - šeik Mohamed Al-Thani koji u katarskoj javnosti slovi za najzgodnijeg šeika, ali i velikog ljubitelja životinja. Naime, držanje pasa u nekim islamskim zemljama je ograničeno, ali obitelj Al-Thani posljednjih godina to želi promijeniti. Tako je šeik Mohamed Al-Thani iz Zagreba naručio svog ljubimca - francuskog buldoga vrijednog tri tisuće eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 10:46