NEOBIČAN POZIV

UBIJENI POZNATI MILITANTI U SOMALIJI Al-Amriki pozivao na džihad repanjem na YouTubeu

SAD je nudio pet milijuna dolara nagrade za pomoć u uhićenju Al-Amrikija, a ubijen je nakon razilaženja s islamističkom skupinom al-Šabab

Dva visokopozicionirana militanta, jedan rođen u SAD-u, a drugi u Velikoj Britaniji, ubijeni su u Somaliji nakon razilaženja s islamističkom skupinom al-Šabab, izjavili su svjedoci za BBC.

Omar Hammami, poznatiji kao al-Amriki, i Osama al-Britani, ubijeni su u napadu koji se dogodio u rano jutro u jednom selu jugozapadno od Mogadišua. Tamo su se krili od al-Šababa . Al-Amriki je dobro poznat američkim vlastima i za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja SAD je nudio pet milijuna dolara.

Al-Amriki je rođen u Alabami, od oca Sirijca, a kao mlad je otišao u Somaliju i pridružio se al-Šababu. Navodno je bio dobro asimiliran u američko društvo i popularan u školi, a preokret se dogodio posjetom Siriji nakon čega se po povratku u SAD okrenuo radikalnom islamu.

U Somaliji se brzo probio na ljestvici vodstva i postao poznat nakon što je repao na snimkama za Youtube pozivajući mlade muslimane na džihad. Posljednje je vrijeme objavljivao svoje misli na Twitteru, a zbog svađe s vodstvom al-Šababa je pobjegao u selo gdje su ga na koncu bivši prijatelji i kolege ubili. O al-Britaniju se ne zna mnogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:57