JEDNA OD NAJNEJEDNAKIJIH ZEMALJA

OGROMAN JAZ U KINESKOM DRUŠTVU: 10% najbogatijih zarađuje 21 puta više nego 10% najsiromašnijih

 AFP

Deset posto najbogatijih urbanih kineskih domaćinstava zarađuje 21 puta više nego deset posto najsiromašnijih, pokazuje nova studija, iako vlasti tvrde da je taj jaz mnogo manji.

Ugledni vladin think-tank Kinesko društvo za ekonomsku reformu (CSER) iz Pekinga objavilo je anketu iz koje proizlazi da "sivi dohodak" u Kini iznosi 6200 milijardi yuana (oko 1000 milijardi američkih dolara), odnosno 12 posto BDP-a. Pritom taj "sivi dohodak" može biti mito, provizije, neprijavljena zarada ili pak neprijavljeni darovi.

- Što bogatije domaćinstvo, to je vjerojatnije da prima sivi dohodak. Naša anketa pokazuje da 20 posto onih urbanih kineskih domaćinstava koja najviše zarađuju uzima i 72 posto ukupnog sivog dohotka - rekao je Wang Xiaolu, koji je vodio istraživanje provedeno lani na 5344 obitelji iz 18 provincija.

Istraživanje je pokazalo da 80 posto bogatstva bogatih obitelji dolazi iz "biznisa", ali da su u to ispitanici često ubrajali i mito i provizije. Uz to, bogati pristojno zarađuju i na burzi, dok srednja i niža klasa najčešće gube novac na dionicama, rekao je Wang.

Upozorio je i da Kina ulazi u "opasnu zonu" kao jedna od najnejednakijih zemalja u svijetu.

Rezultati studije objavljeni su dan nakon što je nekoć moćni političar Bo Xilai osuđen na doživotni zatvor zbog primanja mita, pronevjere i zloporabe ovlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10