ZADRTOST NEMA GRANICA

BURA OKO ZDRAVSTVENOG ODGOJA I U KIRGISTANU 'Udžbenik o spolnom odgoju dovodi u pitanje našu tisućljetnu povijest'

Religiozni čelnici smatraju da su u knjizi "opisani grijehovi koji vrijeđaju vjernike, niti je u njihovom prisuststvu o tome uljudno govoriti"

Ne vode se samo u Hrvatskoj rasprave oko zdravstvenog odgoja u školama, tako je i u Kirgistanu podvrgnut kritikama udžbenik za seksualni odgoj u školama jer "neki detalji u knjizi nisu u skladu s tradicijama kirgiskog načina života".

- Udžbenik o spolnom odgoju za naše školarce dovodi u pitanje našu tisućljetnu povijest i tradiciju kirgiskog naroda, kazao je za tamošnji portal K-News, šef parlamentarnog odbora za obrazovanje i kulturu Kanilbek Osmonalijev. Njega je zasmetalo da je na jednom crtežu uz djevojčicu Kirgistanku nacrtan dječak druge nacionalnosti! Vođa stranke 'Ernik El' Mavlan Askarov pak smatra da udžbenik "propagira seksualne kontakte među omladinom", a religiozni čelnici smatraju da su u knjizi "opisani grijehovi koji vrijeđaju vjernike, niti je u njihovom prisuststvu o tome uljudno govoriti".

'OVO SU UPUTE ZA BORBU PROTIV SEKSUALNOG ODGOJA' Bozanić poslao mail vjernicima

Knjiga je inače izdana u suradnji s Njemačkom, i slična se koristi i u ostalim postsovjetskim srednjoazijskim muslimanskim zemljama, a u Kirgiziji su ju odobrili u ministarstvu obrazovanja nakon što je tim sastavljen od liječnika, pedagoga i psihologa dao svoje pozitivno mišljenje.

U knjizi, kako piše K-News su "sporna" poglavlja 'O kontracepciji i neplodnosti', 'O djevičanstvu i braku', 'O trudnoći', 'O seksualnim odnosima' te 'Što raditi nakon seksualnog odnosa?', 'Može li se zatrudnjeti ako je seksualni odnos bio u odjeći' te 'Koliko puta tjedno se može stupiti u seksualne odnose a da to ne šteti zdravlju'.

MINISTAR JOVANOVIĆ O ZDRAVSTVENOM ODGOJU 'Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju'

Kirgistan je zemlja s većinskim muslimanskim stanovništvom u Srednjoj Aziji, ali je sekularna država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:30