MEĐUDRŽAVNI SPOR ZBOG LJUBLJANSKE BANKE

SLOVENIJA ZAOŠTRAVA RETORIKU 'Hrvatska se ne drži dogovora. To više nećemo tolerirati!

Sudski postupci u Zagrebu protiv Ljubljanske banke vode se na temelju volje hrvatske Vlade, protestira slovenski ministar
 Dragan Matic / CROPIX

Slovenija nije prihvatila objašnjenja službenog Zagreba, nego je politički spor vezan uz Ljubljansku banku i formalno digla na razinu međudržavnog spora.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova uručilo je hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani prosvjednu notu zbog nepoštivanja Memoranduma o razumijevanju kojega službena Ljubljana smatra međunarodnim ugovorom.

Slovenija ustraje u stavu da je ispunila svoje obveze iz Memoranduma kada je ratificirala hrvatski pristupni sporazum, te i dalje optužuje Hrvatsku da ne poštuje dogovoreno jer su pred hrvatskim sudovima nastavljeni sporovi protiv Ljubljanske banke.

Stav Hrvatske

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec sada i otvoreno tvrdi da iza svega stoji hrvatska Vlada, a ne samovolja suda.

“Ti se postupci vode na temelju volje hrvatske Vlade i kada bi Vlada doista željela poštovati Memorandum, bilo bi lako od suda naručiti mirovanje postupka”, rekao je Erjavec nakon što je i Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta osudio ponašanje Hrvatske.

Na Zrinjevcu, međutim, i dalje tvrde posve suprotno: da Slovenija ne ispunjava svoju obvezu jer odvjetnici Ljubljanske banke nisu zatražili “zastoj” sudskog spora kao što su to, podsjećaju iz MVEP-a, trebali učiniti prema Memorandumu o razumijevanju. Budući da je sastanak ministrice Vesne Pusić i ministra Erjavca najavljen tek za 20. studenoga, u idućih desetak dana ne treba očekivati rješenje novog spora.

No, u hrvatskim diplomatskim krugovima već se tumači da je Hrvatska sada u drugačijoj poziciji jer je članica EU pa je Slovenija ne može ucjenjivati.

Prijedlog za rješenje

- Hrvatska bi trebala još jednom pokušati postići bilateralni dogovor, a ako u tome ne uspije, treba predložiti da se problem Ljubljanske banke riješi međunarodnom arbitražom pred nekim uglednim međunarodnim sudištem - kaže bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:00