ISPALI SU OVCE

ILEGALNA INTERNET TRŽNICA NESTALA S 100 MILIJUNA DOLARA SVOJIH KORISNIKA Trgovci oružjem i drogom očajni

Korisnici su anonimno trgovali pomoću virutalne valute Bitcoin na internetskoj tržnici skrivenoj u tzv. 'dubokom webu'
 George Frey / Getty images

Nakon što je FBI u listopadu zatvorio famozni 'Put svile', odnosno ilegalnu internetsku tržnicu Silk Road na kojoj su korisnici mogli anonimno prodavati i kupovati sve vrste roba, pojavilo se nekoliko kopija.

U nedjelju je iznenadno nestao 'Sheep Marketplace' ('ovčja tržnica') uz poruku da su hakirani. No, korisnici tog ilegalnog servisa boje se da se od početka radilo o prevari, te da su nepovratno ostali bez 96 tisuća Bitcoina , što trenutno vrijedi oko 100 milijuna dolara.

Korisnici su, naime, koristili mogućnost anonimnog trgovanja uz pomoć virtualne valute Bitcoin na internetskoj tržnici koja se nalazi skrivena u tzv. 'dubokom webu' do kojeg ne mogu doprijeti internetske tražilice poput Googlea, a korisnici mu pristupaju preko Tor mreže koja prikriva njihov identitet i IP adrese. Mnogi su na taj način trgovali ilegalnog robom, poput droge i oružja, skriveni od zakona, no istovremeno i nezaštićeni zakonom.

Jedan od korisnika napisao je tako na forumu Sheep Marketplacea: 'Ja sam veliki trgovac na Sheep Marketplaceu, ili sam to bio donedavno. Prodavao sam teške droge u prilično velikim količinama. Imam oko 90 tisuća dolara zaključano na siteu. Dugujem novac nekim vrlo nezgodnim ljudima i imam vremena do ponedjeljka navečer. Već su mi prijetili smrću. Ne sumnjam da su već ubijali do sada... Imam 26 godina i ne želim umrijeti."

Sheep Marketplace objavio je na svojoj stranici da je prodavač pod nadimkom EBOOK101 pronašao bug u sustavu i ukrao sve Bitcoine sa sitea. No, upućeni hakeri već su objavili kako je određena količina Bitcoina povezana sa siteom, što znači da se zacijelo radi o unaprijed smišljenoj prevari.

Korisnike ilegalne tržnice 'Sheep Marketplace' dočekala je u nedjelju poruka da su opljačkani

Sa sitea su poručili da će korisnicima vratiti novac, ali nitko još nije ništa dobio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:13