ŽALOST U IZRAELU

Ariel Sharon bit će pokopan na obiteljskom imanju blizu Gaze

Američki predsjednik Obama neće prisustvovati pogrebu, a u Izrael je poslao zamjenika Joea Bidena
 AFP

Kovčeg s tijelom preminulog Ariela Sharona u nedjelju i ponedjeljak izložen je u Knessetu, nacionalnom parlamentu. Jučer su posljednju počast nekadašnjem premijeru, obišavši lijes, odali mnogi Izraelci za koje je on nacionalni heroj, a danas se Knesset i službeni Izrael državnom ceremonijom opraštaju od Ariela Sharona.

Nakon današnje memorijalne svečanosti povorka će vojnim konvojem napustiti Jeruzalem i otići za Latroun gdje je Sharon ozlijeđen u ratu za nezavisnost 1948. Tamo će se, nedaleko od nekadašnjeg bojišta gdje je danas spomen-područje i vojni muzej, održati vojna komemoracija. Sharon će biti pokopan u blizini pustinje Negev, nedaleko od granice s Gazom.

Na vrhu brda na jugu

Počivat će na vrhu brda, na obiteljskom posjedu Syco-mores na jugu zemlje, na farmi na kojoj je odrastao i gdje je njegova obitelj nekad prvenstveno uzgajala ovce. Iako je za njega bilo rezervirano grobno mjesto na nacionalnom groblju u Jeruzalemu gdje se pokapaju lideri nacije, Sharon je želio da mu grob bude na farmi pokraj njegove druge supruge Lily. Ukop će, prenio je izraelski vojni radio, biti otvoren za javnost. Predviđeni su i autobusi za prijevoz svih koji žele doći.

Za mnoge Izraelce nacionalni heroj, za Palestince je general Sharon zločinac odgovoran za pokolj civila u napadu na palestinske izbjegličke logore Sabra i Shatila u Bejrutu u rujnu 1982. Među Palestincima je njegova smrt izazvala veselje, ali i žaljenje što nije dospio pred međunarodni sud. Iz Human Rights Watch (HRW) su komentirali da je “žalosno što je Sharon otišao u grob, a nije odgovarao pred sudom zbog svoje uloge u Sabri i Shatili te zbog drugih povreda ljudskih prava”.

Na pogrebu će, prema zasad poznatim najavama, biti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nekadašnji britanski premijer Tony Blair, češki premijer Jiri Rusnok i šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier.

Zateguti odnosi

Američki predsjednik Barack Obama na Sharonov sprovod šalje svog zamjenika Joa Bidena. - Sharon je bio vođa koji je posvetio život Izraelu - kazao je šaljući sućut njegovoj obitelji. Amerika, tradicionalni i bitan saveznik Izraela, u malo je zahlađenim odnosima s administracijom u Tel Avivu. Odnosi između Obame i aktualnog izraelskog premijera Netanyahua napeti su zbog izraelske politike naseljavanja palestinskih područja, kojoj je dobrim dijelom kreator upravo Sharon. Tel Aviv, pak, zamjera Washingtonu pregovore s Iranom oko kontrole nuklearnog naoružanja. Na sprovodu neće biti, potvrđeno je, ni američki državni sekretar John Kerry zbog ranije dogovorenih sastanaka u Parizu koji su vezani uz situaciju u Siriji. Govoreći o preminulom Sharonu, Kerry je bio malo osobniji, nazvavši ga njegovim nadimkom Aka.

- Nije tajna da je bilo razdoblja kad su između Sharona i SAD-a postojale nesuglasice. No, bilo da ste se slagali s njegovim stavom ili ne, a Ariel je uvijek jasno davao do znanja što misli, divili ste se čovjeku koji je bio posvećen osiguranju sigurnosti i opstanku židovske države.

Ne dolazi ni Bush

Bivši američki predsjednik George W. Bush, koji je bio u Bijeloj kući u doba dok je Sharon bio izraelski premijer, unatoč nagađanjima neće doći na sprovod jer je, kako je rečeno, zauzet brigom o ostarjeloj majci, nekadašnjoj prvoj dami Barbari Bush.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 02:38