ZAHTJEV EUROPSKOJ KOMISIJI

NEDOVRŠEN POSAO ‘Srbija ne smije u EU dok ne rasvijetli ubojstvo Đinđića’

Eurozastupnici tvrde da se mora demontirati Državna bezbednost i ukloniti Miloševićeve ljude iz tajnih službi
 Srđan Vrančić/CROPIX

Bez otkrivanja nalogodavaca ubojstva srpskog premijera Zorana Đinđića Srbija neće postati članica Europske unije, poručuje Jelko Kacin, član Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta i posebni parlamentarni izvjestitelj za Srbiju.

Nakon što je prošli tjedan izjavio da Srbija neće u EU bez dovršetka slučaja Đinđić, Kacin je s troje utjecajnih eurozastupnika ovaj tjedan pismeno zatražio od Europske komisije da rasvjetljavanje pozadine Đinđićeva ubojstva bude uvjet za otvaranje ili zatvaranje Poglavlja 23, vrlo zahtjevnoga dijela pregovora koji se odnosi na pravosuđe i temeljna ljudska prava.

Srbija nije otkrila tko joj je točno ubio predsjednika vlade, niti je u potpunosti demontirala Miloševićev zločinački aparat u tajnim službama, upozoravaju zastupnici.

“Čvrsto vjerujemo da vladavina prava u Srbiji neće biti uspostavljena do pune i sveobuhvatne istrage političke pozadine ubojstva premijera Zorana Đinđića”, naglaslili su europski zastupnici, podsjećajući na to da su u Beogradu osuđeni egzekutori, na čelu sa zapovjednikom DB-ova eksadrona smrti Miloradom Ulemekom Legijom i snajperistom Zvezdanom Jovanovićem koji je pucao, no njihovi nalogodavci ostali su slobodni i ozbiljna istraga nikad nije provedena.

“Nedavne spekulacije da bi Radomir Marković, bivši šef Miloševićeve tajne službe, mogao biti pomilovan zbog suradnje s tužiteljstvom, pojačale su našu sumnju da bi sprege iz Miloševićeva režima mogle biti tako snažne da zaustave ili značajno uspore reformske napore trenutne ili bilo koje buduće vlade”, napisali su u pismu Europskoj komisiji Jelko Kacin, francuski eurozastupnik Arnaud Danjean, Maria Eleni Kopa iz Grčke i Marije Cornelissen iz Nizozemske.

Pismo su poslali šefu Uprave za proširenje Christianu Danielssonu u utorak 21. siječnja, neposredno uoči održavanja međuvladine konferencije u Bruxellesu, kojom je i formalno označen početak pregovora Srbije o članstvu u EU.

Početak pregovora o ulasku Srbije u EU od povijesnog je značaja ne samo za Srbiju, nego za “čitavi Zapadni Balkan” koji se još uvijek oporavlja od posljedica rata, i zato EU mora iskoristiti šansu da utječe na prilike u Srbiji koja joj se otvara pregovorima, ističu u pismu. Iskustva iz ranijih slučajeva proširenja pokazuju kako je važno da se poglavlja 23 i 24 otvore rano zato što su temeljite i dugotrajne reforme na poticaj EU ključne u uspostavi pravne države, upozorilo je četvero utjecajnih europarlamentaraca.

“Zbog toga smatramo da bi bilo ključno uključiti zločine režima Slobodana Miloševićeva i njegove tajne službe u pregovore sa Srbijom. Konkretno, Europska Unija bi morala inzistirati da zaključenje slučaja Đinđić i neriješenih ubojstava novinara iz Miloševićeva vremena budu uvjet za otvaranje ili zatvaranje pregovora o Poglavlju 23”, napisao je Kacin s francuskim, grčkim i nizozemskim kolegama.

Poručili su da je nužno očistiti srpske tajne službe jer postoje dijelovi koji održavaju vezu s organiziranim kriminalom. “To bi također bio glavni test za nezavisnost i efikasnost srpskog pravosudnog sustava”, sugeriraju eurozastupnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 11:07