ŽESTOKA KAMPANJA?

Vučić čisti vrh policije kako bi se obračunao s Dačićem

Saslušanje Branka Lazarevića nekoliko se puta odgađalo, a ‘uspjelo’ je tek sada, samo par tjedana prije parlamentarnih izbora u Srbiji

Nakon što je policija dva dana saslušavala bivšeg šefa kabineta premijera Ivice Dačića, Branka Lazarevića, o njegovim kontaktima s odbjeglim narkobossom Darkom Šarićem, najavljena su uhićenja u vrhu policije, kojom je u posljednja dva mandata upravljao upravo Dačić. Direktor policije Milorad Veljović naredio je čišćenje vrha policije, prenosi Blic.

Ispitivanje uoči izbora

Koliko je ljudi iz policije i politike bilo na platnom Šarićevu popisu, teško da će se ikada saznati, no odbjegli Šarić mogao si je priuštiti da potkupi koga god poželi ako su i približno točne procjene da je u trgovini drogom zaradio tri milijarde eura.

- U Tužiteljstvo za organizirani kriminal bit će privedeni svi za koje se sumnja da su od njih curile informacije prema narkoklanu Darka Šarića - naveo je izvor iz policije.

Šarić je mirno živio u Srbiji do operacije Balkanski ratnik 2009.godine, kad je zaplijenjeno 2,8 tona kokaina iz Urugvaja za tržište zapadne Europe. Zaplijenjena mu je bogata imovina u Srbiji, a on je u bijegu.

Nekoliko puta je bilo odgođeno ispitivanje bivšeg premijerova šefa kabineta Branka Lazarevića da bi bilo zakazano upravo sada, u jeku predizborne kampanje, uoči prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 16. ožujka. Lazarević je pušten iz pritvora nakon dva dana, no oduzet mu je pasoš i zabranjeno napuštanje Beograda. To znači da je izgubio posao, jer se ne može vratiti na mjesto otpravnika poslova u ambasadi Srbije u Ateni.

Neće biti saslušan

Lazarević se policiji mora javljati svakog prvog u mjesecu, a zabranjeno mu je “komuniciranje s okrivljenima i još jednim svjedokom”, prenosi Blic.

Je li taj svjedok Ivica Dačić, nije poznato, no Blic piše da premijer u ovoj istrazi neće biti saslušan jer policija smatra da to nije potrebno. Lazarevića i još dvojicu tereti se za udruživanje radi vršenja kaznenih djela i odavanje službene tajne, otkrio je tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević. Tereti ga se zajedno s Rodoljubom Radulovićem, zvanim Miša Banana, te Radovanom Štrpcem. Radulović je u bijegu jer ga se tereti da je sa Šarićem krijumčario kokain iz Latinske Amerike, a Radovanu Štrpcu u Srbiji se sudi za pranje Šarićeva novca.

Slučaj Sanader?

Sve se to događalo 2010., kad je Ivica Dačić bio ministar policije i potpredsjednik vlade i dok su na vlasti bili demokrati Borisa Tadića.

Lazareviću je u utorak bio određen dvodnevni pritvor, ali je nakon dva dana ispitivanja pušten. Bivši sudac Vrhovnog suda Srbije, Zoran Ivošević, izjavio je za B92 da je to srpska verzija slučaja Sanader. “Čini mi se da smo već u sindromu Sanadera u Hrvatskoj, jer i on je bio premijer, a kada je završio prljave poslove dnevne politike, postao je autsajder, završio je u zatvoru i još je u zatvoru”, rekao je Ivošević.

Ugledan građanin

Dragoljub Mićunović, politički veteran i osnivač Demokratske stranke, najjače oporbene stranke u Srbiji, rekao je da se saslušanje bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića u ovom trenutku može shvatiti samo kao udar vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na Socijalističku partiju Srbije Ivice Dačića. Dačića se proziva da je ne samo preko svog šefa kabineta nego i osobno bio u kontaktu s Rodoljubom Radulovićem zvanim Miša Banana, suradnikom Darka Šarića. Dačić se pravdao da nije imao pojma da Miša Banana ima ikakav kriminalni dosje i da se zadnji put s njim vidio kad je Radulović Banana bio predsjednik Teniskog saveza Srbije, dakle sasvim ugledan građanin. “Može se svakome dogoditi da poznaje nekoga za koga ne zna da se bavi nekim djelatnostima”, opravdavao se Dačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:17