MALOJ ROMKINJI PROPAO PLAN POVRATKA U FRANCUSKU

Nema hrvatskog pasoša dok ne dobije rodni list iz Italije

Deportiranje 15-godišnje Leonarde Dibrani izazvalo je val prosvjeda u Francuskoj
 AFP

Put do nove hrvatske putovnice za Leonardu Dibrani, protjeranu 15-godišnjakinju romskog podrijetla, njezinu će obitelj koštati živaca i vremena, ali i novca. Takva je birokracija. Njezina sisačka obitelj po majci na čelu s Agronom Tahirijem, zamjenikom saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, poduzima sve da se tinejdžericu koja ne govori hrvatski, unatoč istekloj hrvatskoj putovnici, uputi na pravi put. - Sve ćemo riješiti. Tu smo svi da pomognemo toj djevojčici, ali i njezinim roditeljima. Nema tko nije zvao, od novinara nadalje. I iz Francuske su se raspitivali o maleckoj, o problemu i što i kamo će dalje. Neki su pozitivnog stava, a neki negativnog. Stvar će kad-tad doći na svoje mjesto.

Svi žele pomoći

Dokumenti će se napraviti, samo treba malo pričekati dok se ne ishode bazni papiri poput novog izvoda iz matične knjige rođenih - poručio je kratko u telefonskom razgovoru Leonardin tetak Tahiri odbijajući dalje, prema dobivenim napucima, išta govoriti o slučaju jer je u pitanju maloljetna osoba. Na upit je li zahtjev već podnesen odbio je odgovoriti.

Od Tahirijevih, pak, poznanika i manjinskih udruga koji su se odmah, doznavši za deportaciju, aktivirali i ponudili svaku vrstu pomoći doznajemo da svi, zapravo, imaju isti cilj - izraditi valjane dokumente za malenu Leonardu, čiji je jedini san povratak s obitelji u Francusku koju smatra svojom jedinom domovinom.

Iziritirana obitelj

Upravo te spekulacije podudaraju se sa strepnjama koje su zalutale na medijsko nebo, odnosno da dio Francuza koji je bio za njezinu deportaciju strahuje da će 15-godišnja ilegalka, zahvaljujući hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, lako dobiti putovnicu i vratiti se u njihovu zemlju.

- Obitelj je iziritirana. Nalaze se pred zidom jer su svjesni da prvo trebaju za djevojčicu ishoditi novi izvod iz matične knjige rođenih koji za vađenje dokumenata u Hrvatskoj ne smije biti stariji od šest mjeseci.

Kako je Leonarda rođena u Italiji, a tim više što je talijanska birokracija spora i komplicirana, do novog izvoda morat će se malo strpjeti.

Nadalje, iako je za odlazak u Italiju dovoljna osobna iskaznica, s druge strane je riječ o deportiranoj maloljetnoj osobi s nevažećom putnom ispravom koja joj onemogućava normalno kretanje unatoč tome što smo u EU - kaže nam izvor blizak obitelji upućen u problematiku.

Sudeći prema statusu i neadekvatnoj putnoj ispravi, Leonarda će teško osobno otići po izvod s majkom koja ima hrvatsko državljanstvo.

Skupe takse

No, talijanski birokrati mislili su na sve, a posebno na to kako dobro zaraditi. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, obitelji Dibrani otvorena je opcija internetskog online podnošenja zahtjeva za izvod, čime se izbjegava putovanje u Italiju i višesatno čekanje u redu za papire. S uslugom prijevoda na hrvatski, izvod iz matične knjige rođenih platit će oko 150 eura. Ako zahtjev podnesu s današnjim datumom preko online opcije, izvod bi u rukama mogli imati već 2. kolovoza i aplicirati za novu Leonardinu putovnicu.

Osim papirologije, Dibranijevima je sporan i novac, ali za njega se, uvjeravaju nas poznanici Tahirijevih, ne trebaju brinuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:15