MITO I KORUPCIJA

AKTIVISTI UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD URUŠAVANJA Egipatske piramide renovira tvrtka bez referenci

Egipatski aktivisti optužili su ministra starina, Mamdouha al-Damatyja, za neobičan kriterij pri odabiru građevinske tvrtke Shurbagy za renoviranje slavne Džozerove piramide u Saqqari. Ista građevinska tvrtka prije nekoliko godina uzrokovala je oštećenja i djelomično urušavanje prilikom radova na dotičnoj piramidi. Unatoč tome, ministar im je ponovno povjerio vrlo osjetljiv posao restauracije, piše Egypt Independent.

Tvrtka Shurbagy postoji devet godina i pritom su radili na šest projekata. Amir Gamal iz organizacije 'Non stop pljačka' tvrdi kako Shurbagy nikad nije uspješno završio niti jedan od tih projekata: 'Nikad nisu restaurirali arheološki lokalitet. Znaju samo izgraditi modernu konstrukciju na arheološkom nalazištu', optužuje ljutiti aktivist.

'Tehnički, građevinska tvrtka i birokrati iz Vrhovnog vijeća za antikvitete počinili su pravi zločin. Grade nove zidove na površini piramide kao da je riječ o modernoj građevini, što nije u skladu s međunarodnim standardima restauracije koji ne dozvoljavaju da se na antičke građevina dodaje više od 5 posto nove konstrukcije', dodaje Gamal.

'Dodavanje moderne konstrukcije stvara pritisak na propadajuću piramidu, što bi moglo rezultirati katastrofom.'

Džozerova piramida starija je od 4.600 godina, sastoji se od šest tzv. mastaba (nivoa) i sagrađena je od vapnenca. Visoka je 62 metra, a unutar piramide nalaze se mreža hodnika i faraonska grobnica obložena granitom i mramorom. Smatra se jednom od najstarijih kamenih građevina na svijetu.

Prethodni pokušaj restauracija obustavljen je 2012. zbog nedostatka novca u državnom proračunu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:37