BURNE REAKCIJE GRAĐANA

PRVI GAY BRAK U BRITANSKOM VELEPOSLANSTVU U KINI 'Ova je država postala bolesna. To nema veze s našom kulturom'

 Twitter

Dvojica muškaraca vjenčala su se u britanskom veleposlanstvu u Pekingu te su tako pokrenuli lavinu nezadovoljstva među Kinezima koji u velikom postotku ne odobravaju istospolne brakove. Brian Davidson, vjenčao se za svog partnera, inače američkog državljanina kineskog podrijetla, Scotta Changa. Oni su prvi istospolni par koji se odlučio na ovaj korak nakon što je Velika Britanija odobrila sklapanje gay brakova u britanskim konzulatima u 24 države diljem svijeta.

Veleposlanik Sebastian Wood ponosno je na društvene mreže postavio fotografiju na kojoj stoji između novopečenog bračnog para. Wood se na njoj smije i drži maleni transparent na kojem piše 'Bez panike i nastavite se vjenčati'.









- Danas sam jako ponosan na činjenicu da je baš naše veleposlanstvo ugostilo i prisustvovalo sklapanju braka između ova dva muškarca. Želim im da ih sreća uvijek prati', napisao je na društvenoj mreži Sina Weibo, koja je kineski ekvivalent Twitteru.

Ova ceremonija izazvala je burne reakcije u Kini gdje homoseksualnost nije ilegalna, ali su pripadnici gay populacije često izloženi diskriminaciji.

'Ova je država postala bolesna. Sve ovo podsjeća na posljednje dane rimskog carstva', napisala je jedna osoba u komentaru ispod spomenute fotografije.

'Poštujem da su gay veze, možda i brakovi dio kulture nekih zemalja. No, to nije dio kineske kulture. Molimo vas da to poštujete', napisao je drugi.

Stavovi prema homoseksualnosti u većim kineskim gradovima posljednjih godina nešto su se ublažili pa su mnogi komentari na ovaj čin bili pozitivni, a dio građana pokazao se otvorenim za prihvaćanje drugačijeg shvaćanja seksualnosti i života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:30