SRAMOTA ZA REPUBLIKANCE

NEVJEROJATNO GLUPO PITANJE POLITIČARA 'Bi li žene mogle progutati kameru i tako obaviti ginekološki pregled prije pobačaja?'

 cc

BOISE - Republikanski zastupnik iz američke savezne države Idaho, Vito Barbieri, javno je pitao bi li bilo moguće da žena proguta malu kameru, kako bi liječnici mogli obaviti ginekološki pregled na daljinu, prije nego što bi poslali pacijenticu na abortus.

Svoje pitanje postavio je u ponedjeljak, na sjednici povjerenstva za državna pitanja Zastupničkog doma države Idaho, za vrijeme rasprave o zakonu koji bi zabranio liječnicima da prepisuju lijekove za prekidanje trudnoće putem telemedicinske veze.

Telemedicina je rastući trend u kojem liječnici mogu obaviti jednostavnije dijagnostičke procedure putem video veze s pacijentima koji se nalaze u svojoj kući ili u ambulanti bez odgovarajućeg liječnika specijalističke medicine.

Na sjednici povjerenstva protiv zakona je svjedočila liječnica Julie Madsen, koja je pružala razne usluge telemedicine u Idahou. Izjavila je kako neki pacijenti kojima treba kolonoskopija mogu progutati malu kameru kako bi omogućili liječnicima da na daljinu pregledaju njihovo debelo crijevo.

- Može li se ista ta procedura koristiti u trudnoći? Da žena proguta kameru i da pomogne doktorima ustanoviti kakva je situacija, pitao je Barbieri.

Madsen mu je odgovorila da je to nemoguće jer progutane tablete ne završavaju u vagini.

- Fascinantno. To ima smisla, rekao je Barbieri uz smijeh okupljenih.

Povjerenstvo je na kraju odobrilo zakon, čime je zabranilo liječnicima da mogu prepisati lijekove za prekid trudnoće preko video-veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:36