CRNA LISTA PUTNIKA

KINA KAŽNJAVA 'ZLOČESTE TURISTE': 'Ne znate se ponašati, nećete putovati!'

Manjak odgoja, vikanje, napadna odjeća ili manjak iste, kulturna neosjetljivost... Američki turisti do sada su bili stereotip 'lošeg gosta'. Međutim, susreću se s pravom konkurencijom iz Kine, čiji turisti sve više postaju 'trn u oku' turističkih destinacija.

Većina Kineza se srami svojih sunarodnjaka koji ostavljaju loš dojam, doma i u inozemstvu, te kako bi stali na kraj tome kineske su vlasti odlučile propisati nova pravila ponašanja koja će uvesti reda u neobuzdane kineske putnike, javlja NPR.

Unutar inovacije bez presedana, vlasti su već imenovale četiri kineska turista koji su završili na - crnoj listi, zbog čega će im biti otežano kretanje, ali i sloboda putovanja. Turisti Wang Sheng i Zhang Yan dobili su 'svečano priznanje' za svoje ponašanje na letu iz Bangkoka za Kinu. Kako nisu odmah dobili mjesta koja su htjeli Sheng i Yan su počeli bacati vruće rezance na stjuardese prijeteći da 'dignuti zrakoplov u zrak'. Pilot je okrenuo avion i sletio u Bangkok gdje je policija privela neobuzdani dvojac.

Još je jedan putnik zaradio 'crnu listu' jer je pokušao otvoriti vrata zrakoplova u trenutku polijetanja. Drugi je pak snimljen kako se penje na kipove kineskih vojnika iz doba građanskog rata.

Prošle godine kineski su turisti napravili čak 109 milijuna putovanja van zemlje, što je 20 posto više nego 2013. Većina zemalja domaćina progledat će kineskim turistima 'kroz prste' jer Kina donosi više novca globalnom turizmu od bilo koje druge zemlje.

Problem koji kineski dužnosnici nazivaju 'neciviliziranim turistima' je postao veliki problem u turističkoj industriji, ističe Li Zhongguang, istraživač u Kineskoj nacionalnoj turističkoj organizaciji.

- Naša je vlada bila prisiljena reagirati na sve lošije ponašanje naših turista - ističe Zhongguang.

Oko dvadesetak vladinih odjela radilo je na novim pravilima, među kojima je i 'Civilizacijski ured' Komunističke partije zadužen za ideološke poslove. Zhongguang naglašava kako Kina posljednja dva desetljeća ima zakone protiv lošeg turističkog ponašanja, no nikada nisu postigli željeni efekt.

Najgori slučaj dogodio se prije dvije godine kada je 15-godišnji kineski turist urezao svoje ime u drevni reljef u egipatskom hramu u Luksoru.

Neki se građani preispituju jesu li nova pravila prestroga ili čak povreda ljudskih prava, poput privatnosti ili prava na putovanje. Zhongguang demantira njihove tvrdnje navodeći kako su prenapuhane te da će nova pravila obuhvatiti samo nekoliko ljudi.

- Mediji su krivo iščitali pravila tvdeći da su stroža no što jesu. Propisi su to da spriječe najgore moguće ekscese - objašnjava Zhongguang.

Iskusni turistički operator Chuck Liu pozdravlja nova pravila jer će mu pomoći da turisti izbjegavaju najučestalije oblike lošeg ponašanja - preskakanje reda, pušenje, bacanje smeća i glasno pričanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:24