SLUČAJ RIDSDALE

Kardinal Pell opovrgnuo da je prikrivao pedofiliju

Kardinal George Pell (73), prefekt Tajništva za ekonomiju Svete Stolice - koji uskoro dolazi u Zagreb kao gost kardinala Josipa Bozanića - morat će dati još jedan iskaz pred australskim Kraljevskim povjerenstvom za institucionalni odgovor na spolno zlostavljanje djece, ovaj put u povodu zločina serijalnog pedofila o. Geralda Ridsdalea, kojemu je svojedobno bio mlađi svećenički kolega dok su obojica bili župnici u Ballaratskoj biskupiji (koja pokriva zapadni dio australske savezne države Victorije).

Pell mora odgovarati i na optužbu Davida Ridsdalea, silovateljeva nećaka, koji tvrdi da mu je Pell 1993 ponudio novac da ne optuži strica za silovanje. David Ridsdale tvrdi da je Pella opsovao i zvao policiju - ali da je odustao kad ga je policajac upitao: “Jeste li svjesni da ćemo večeras morati zatvoriti vašeg strica”. Činjenice ne potvrđuju sve detalje nećakovih sjećanja. Naime - kako proizlazi iz opsežnoga istraživanja koje je Broken Rites Australia provela i o strašnim zločinima o. Ridsdalea ali i strašnoga sustavnog zataškavanja tih zločina u samoj Katoličkoj crkvi - policija je već vodila istragu o tome zločincu, na temelju iskaza još jedne žrtve, zvane “Jason”, pa je Ridsdale optužen i zbog “Jasona” i zbog nećaka Davida. Verziju da ga je mons. Pell pokušao podmititi Ridsdale je već iznosio, ona je još 1997 objavljena u Outrageu, pa je Pell već tada iznio nešto drukčiji sadržaj razgovora. Pell je i lani već odgovarao pred Povjerenstvom, u drugom slučaju.

Tada je, zapravo, optužio Vatikan: Rekao je da je Vatikan vjerovao da su žrtve koje su optuživale svećenike i biskupe za napastovanje odnosno silovanje zapravo “neprijatelji Crkve” koji nastoje “praviti probleme” pa im stoga nije vjerovao. Stoga je prevladalo stanovište da se počinitelje oslobađa, držeći se maksime “in dubio pro reo” (u dvojbi presuditi u korist optuženoga), umjesto da se ozbiljno povjeruje žrtvama. On tvrdi da se stav promijenio tek pošto je izaslanstvo američkih biskupa došlo u Vatikan lobirati za žrtve, tvrdeći da su pravi neprijatelji Crkve oni koji u njoj čine zlodjela. Pella je prethodno optužbe oslobodio sud, presudivši da nije on odgovoran što je svećenik u njegovoj arhidijecezi silovao 2007 ministranta. David Ridsdale sada insistira na činjenici da je Pell dopratio njegova strica i mučitelja na sud 1993, a da nitko iz Crkve nije dopratio žrtve. On zahtijeva Pellovu ispriku, naglašavajući da je Pell bio obiteljski prijatelj.Sud to, očito, nije smatrao kazneno relevantnom činjenicom - ali u javnosti, osobito nekatoličkoj, to postaje ključno pitanje. Kardinal Pell oštro je jučer demantirao da je sudjelovao u prikrivanju zlostavljanja djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:52