NOVI INCIDENT U SAD-U

VIDEO: BIJELI POLICAJAC USTRIJELIO CRNCA TIJEKOM KONTROLE PROMETA 'Riječ je o glupom zaustavljanju, nije ga trebao upucati u glavu'

 Screenshot

Na internetu se nedavno našla video snimka koja otkriva što se točno dogodilo između policajca Sveučilišta Cincinnati Raya Tensinga i vozača Samuela DuBosea, u najnovijem slučaju ubojstva crnog Amerikanca od strane bijelog policajca.

Na snimci se, iako vrlo teško, vidi i trenutak u kojem policajac Tensing iz neposredne blizine puca DuBoseu u glavu nakon što je građanin odbio izaći iz automobila te je krenuo bez odobrenja.

Predstavnici obje strane interpretiraju snimku drugačije i mišljenja se značajno razlikuju oko pitanja je li Tensing s pravom optužen za ubojstvo. Ono što je jasno vidljivo na snimci jest rutinsko zaustavljanje u prometu koje je u nedjelju 19. srpnja vrlo brzo eskaliralo. CNN donosi detaljan opis snimke s interpretacijama ključnih trenutaka obiju strana.

Na početku se vidi kako DuBose zaustavlja automobil, a Tensing mu pješke prilazi te ga ispituje posjeduje li vozačku dozvolu. DuBose navodi da ima, ali je ne može naći. U jednom trenutku dodaje policajcu bocu gina s poda automobila.

Lokalni tužitelj Joe Deters je tijekom ispitivanja upitao Tensinga zašto je uopće zaustavio DuBosea. Razlog, manjak prednje registracijske tablice, Deters opisuje kao 'chicken crap stop', u ovom slučaju kolokvijalizam za nepotrebno zaustavljanje.

- Ovdje nije bila riječ o osobi koju se traži zbog ubojstva već o nekome tko nema prednju registraciju. Smatram kako je, kolokvijalno rečeno, riječ o glupom zaustavljanju, iako bih mogao upotrijebiti i teže riječi. No, ukoliko je osumnjičenik počeo lagano odlaziti... pusti ga. Mislim, ne moraš ga upucati u glavu, a upravo to se dogodilo - objašnjava Deters.

Tensing na snimci više puta pita DuBosea za vozačku dozvolu te naposljetku DuBose priznaje da možda nema kod sebe. Tada ga policajac pita je li mu vozačka možda oduzeta, na što DuBose tvrdi da nije. Prema informacijama iz Biroa motornih vozila savezne države Ohio, DuBoseu je vozačka zapravo bila oduzeta.

Nakon toga Tensing od građanina traži da skine sigurnosni pojas i u trenutku kada dotakne vozilo stvari se naglo pogoršaju. Policajac pokušava otvoriti vrata, no DuBose ih zadržava. Tensing pokuša dohvatiti DuBosea, kamera se trese i vrlo je teško vidjeti što se događa.

Sve se potom odvija vrlo brzo i na prvu je teško vidjeti da je policajac izvadio oružje. Čuo se pucaj, no nemoguće je prepoznati trenutak u kojem se to dogodilo. Tek nakon nekoliko sekundi, nakon što se vozilo udaljilo od policajca, kamera se smirila i vidljivo je kako Tensing drži pištolj ispred prsa.

Kontroverzije su se pojavile oko pitanja je li DuBose pokušao pregaziti policajca kako tvrdi sam Tensing te da je morao pucati. Tensingov je odvjetnik u srijedu istaknuo da je DuBose vozilom vukao njegovog klijenta.

- Građanin je stao na gas i policajac se bojao za život. Mislio je da će ga automobil povući i ubiti - kazao je odvjetnik što je i sam Tensing rekao svome kolegi Ericu Weibelu.

U drugoj snimci, koju je kamerom na tijelu snimio drugi policajac Sveučilišta Cincinnati Phillip Kidd, vidljivo je da je Tensing na tren bio na podu pored DuBoseova automobila.

- Policajac tensing je više puta ponovio kako biva povučen vozilom te je morao pucati - stoji u Weibelovu izvješću incidenta.

Snimka je zabilježila i izjavu Tensinga neposredno nakon pucnjave u kojoj je rekao: - Mislim da sam ok. Povukao me. Mislio sam da će me pregaziti. Pokušao sam ga zaustaviti.

Nakon incidenta Tenshing je završio u bolnici zbog pregleda ruke. Na snimci nije vidljivo je li itko od policajaca pružio pomoć teško ozlijeđenom DuBoseu.

- Bavim se ovime 30 godine i ovo je najgluplji postupak policajca koji sam ikada vidio. Totalno nepotrebno. Tragedija je da se u 2015. netko tako ponaša. Potpuno bezosjećajno - kazao je tužitelj Deters.

Objašnjava i kako se DuBose nije agresivno ponašao prema policajcu.

- Ljudi žele vjerovati da je DuBose bio nasilan prema policajcu, što nije nimalo. Žao mi je obitelji građanina i što su izgubili. Žao mi je i zajednice - nastavlja Deters.

Naglašava kako DuBose nije vukao Tensinga već je policajac pao na leđa nakon što ga je ustrijelio u glavu. Tvrdi i da je Tensing pokušao zavesti istražitelje incidenta.

- Da, mislim da je pokušao naći poravdanje za ubojstvo DuBosea koji je bio nenaoružan - zaključuje Deters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 09:02