PROBLEM ZA MODU VATIKANA

Papa Franjo odjećom prisilio kardinale da se okane luksuza

Nitko više ne kupuje pastorale s poludragim kamenjem jer se sada zna da ih Papa ne bi blagoslovio, nego poručio: Novac siromašnima
 AFP

Poznam dobro biskupa u Santo Domingu, ima u garderobi lude mitre, ali mi kaže da ga je sada sram i da ih više ne stavlja. Je li jasno? Ako Frane ide okolo s kazulom koja stoji koliko i neka košulja, 60-70 eura, prirodno je da se i sve oko njega dalo u skromnost. Biskupi i kardinali se boje da ih Papa ne zatekne…”.

Tako je u ponedjeljak milanski Corriere della Sera citirao Luciana Ghezzija, koji već pola stoljeća drži jednu od nekoliko razvikanih krojačnica za visoki kler u Košararskoj ulici, nedaleko od Panteona.

Nadbiskup u strahu

Ako je zort ščepao i dominikanskog nadbiskupa (posrijedi je 79-godišnji uzoriti kardinal Nicolás de Jesús López Rodríguez), navikloga na španjolski ceremonijal - onda je jasno koliko je papa Bergoglio poharao bilance u salonima vatikanske visoke mode. Benedikt XVI je vratio u uporabu pokrivala s baroknih portreta ali je, umjesto poslovičnih papuča, nosio Pradine cipele - a argentinski jezuit zna svoju krunicu popodne moliti ispred vrata Doma svete Marte, gledajući kako se nose i što nose vatikanski dužnosnici. Ne kaže im ništa - ali primjer funkcionira.

Počeo je odmah: kad je izabran, ceremonijar mu je rekao: “Sada idemo do krojača”, a Papa je odrezao: “Ne, oprostite, idemo sada do Bogorodice!” Obrnuo čovjek piramidu vrijednosti.

Za 56 eura u knjižari

Više nitko ne kupuje pastorale s poludragim kamenjem (po 200-500 eura), jer znaju da ih ne bi blagoslovio Papa, koji je svoj naprsni križ kupio za 56 eura u knjižari u Ulici pomirbe. Nadbiskupu koji je s takvim pastoralom došao po palij rekao je, bez osmjeha: “Novac dajte siromasima”. Frane je svoj talar, od teritala i pamuka, kupio preko kataloga, gdje dođe najviše 120 eura. Kardinalski od svile i mohera, po 600-800 eura, ako tko i kupi, pazi da ga ne odjene po Vatikanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 10:47