SLAB RAST EUROPSKE EKONOMIJE

Podbacile su i Italija i Francuska, a Grčka nije pala u recesiju

Prema podacima Eurostata, od velikih gospodarstava najsnažnije je rasla Španjolska, a pala je samo Finska
 AFP

Gospodarstvo eurozone raslo je u drugom ovogodišnjem kvartalu sporije od očekivanja i sporije od gospodarstva Sjedinjenih Američkih Država, pokazuju prve procjene gospodarskih kretanja od travnja do kraja lipnja koje je objavio Eurostat. Rasla su gospodarstva Španjolske i Njemačke, podbacile su Italija i Francuska, a problematična Grčka ove godine nije pala u recesiju, nego joj je gospodarstvo u drugom kvartalu raslo 0,8 posto.

Eurozona je rasla 0,3 posto, a u odnosu na isto lanjsko razdoblje 1,2 posto, dok je kvartalni rast u SAD-u bio 0,6 posto, a na godišnjoj razini 2,3 posto.

Zemlje Unije bolje

U drugom ovogodišnjem kvartalu sve zemlje Unije ostvarile su bolji rast od same eurozone pa je svih 28 članica zajedno ostvarilo stopu rasta gospodarstva od 0,4 posto, a na godišnjoj razini 1,6 posto. Analitičare gospodarskih kretanja u eurozoni najviše zabrinjava oštro usporavanje francuskog gospodarstva koje u drugom kvartalu u odnosu na prvi uopće nije raslo, dok je na godišnjoj razini rast iznosio samo jedan posto. Stanje s francuskim gospodarstvom dodatno je zabrinjavajuće zbog toga što je ta zemlja u prva tri mjeseca imala gospodarski rast od 0,7 posto.

Uz takvo stanje u Francuskoj zabrinjava i stanje u Italiji, trećem najvećem gospodarstvu eurozone koje je u drugom kvartalu raslo samo 0,2 posto, a u prvom kvartalu u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine rast je bio veći i iznosio 0,3 posto.

Analitičari su istaknuli da je takav rast u Italiji daleko preslab da bi nadoknadio negativna kretanja gospodarsva iz ranijih godina. Italija i Francuska zajedno čine 40 posto godišnjeg BDP-a eurozone pa je njihov oporavak ključan za gospodarski rast cjeline.

Naime, bez oporavka Italije i Francuske, Njemačka ne može sama pogurati eurozonu prema snažnijim stopama rasta unatoč tome što je to ujedno i pojedinačno najveće gospodarstvo ostvarilo bolje rezultate u drugom kvartalu. Njemačko je gospodarstvo u drugom kvartalu u odnosu na prvi raslo 0,4 posto, a na godišnjoj razini 1,6 posto. Analitičari ističu da takav rast Njemačka može zahvaliti najviše snažnom izvozu kojem je pogodovalo slabljenje eura na godišnjoj razini, što je pak istovremeno dovelo do oštrog usporavanja u Francuskoj.

Najveće iznenađenje

Najveće iznenađenje u podacima koje je objavio Eurostat jest rast grčkog gospodarstva od 0,8 posto, dok je rast na godišnjoj razni 1,4 posto.

Grčko gospodarstvo čini tek 2 posto ukupnog gospodarstva eurozone, a najnoviji podaci Eurostata kažu da to gospodarstvo u prvom ovogodišnjem kvartalu nije zapalo u recesiju, kako se ranije tvrdilo, nego je bilo u stagnaciji, da bi u drugom kvartalu raslo. Podaci za Republiku Hrvatsku u Eurostatovu izvješću nisu dostupni. Jedina članica eurozone čije je gospodarstvo palo je Finska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:28