SLOVENSKA POSLA

DEŽELA U PROBLEMIMA ZBOG NOVOG OBAVJEŠTAJNOG SKANDALA Slovenski agent želio je vrbovati diplomatkinju

 Jure Erzen, Matej Druznik/Delo/Cropix

Slovenska obavještajna služba opet je na meti medija u svojoj zemlji. Naime, ljubljanski list Dnevnik objavio je jučer kako je Austrija slovenskoj policiji prijavila pokušaj špijuniranja svoje ambasade u glavnom gradu.

Jedan od agenata slovenske tajne službe SOVA-e pokušao je vrbovati zaposlenicu austrijske ambasade. Navodno je, kako prenose Dnevnik i drugi slovenski mediji, cilj bio doći do informacija o djelatnostima austrijske diplomacije na ekonomskom i političkom planu u Sloveniji, ali i na Balkanu. No, špijun je bio neuspješan pa je diplomatkinja cijeli slučaj prijavila svojoj službi, a onda se pokrenula lavina skandala koji će dodatno uzdrmati slovensku politiku.

Naime, ovog su ljeta svi slovenski mediji, ali i ukupna javnost snažno napadali SOVA-u, optužujući je da je odgovorna jer se Hrvatska domogla tonskog zapisa razgovora između tadašnje slovenske zastupnice pred Arbitražnim sudom Simone Drenik i slovenskog suca Jerneja Sekolca. Jasno, ne dovodeći u pitanje suštinu problema, dakle nedopuštene kontakte.

Ovaj se slučaj dogodio još u doba vlade Alenke Bratušek, koja je odbacila da je o njemu imala ikakva saznanja, a tako je reagirao i sadašnji premijer Miro Cerar. No, kako on sve češće odbacuje saznanja o bilo kakvim aferama, tako su sve češći prigovori javnosti da je njegov posao da zna - ako pak ne zna, onda je i to problem.

Kad je posrijedi SOVA, slovenski mediji ne biraju riječi. Ističu, naime, kako u toj agenciji problemi samo rastu, kako je u velikoj mjeri uništena političkim kadroviranjem koje provodi svaka vlada i kako zapravo više nije jedinstvena: tvrdi se tako da u njoj ključnu ulogu i dalje igraju kadrovi koje je tijekom svoga premijerskog mandata doveo Janez Janša i koji su mu i dalje snažno odani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:13