NE IDE DOBRO

'RUSIJA NE MOŽE POBIJEDITI U SIRIJI' Zamjenik američkog državnog tajnika ruski 'poraz' vidi kao poticaj da se ustraje na političkoj tranziciji

 AFP PHOTO/ABD DOUMANY / AFP PHOTO/ABD DOUMANY

Ruska intervencija u Siriji ne ide dobro i to daje poticaj da se ustraje na političkoj tranziciji u zemlji, rekao je zamjenik američkog državnog tajnika Antony Blinken za francusku televiziju.

"Oni ne mogu pobijediti u Siriji, jedino možda mogu spriječiti poraz (sirijskog predsjednika Bašara al) Asada, ali ne mogu pobijediti", kazao je Blinken u vezi s Rusijom.

"Njezine akcije na terenu kao podrška režimu ne idu osobito dobro, postignut je mali napredak unatoč napadu ruskih zračnih snaga", rekao je nakon sudjelovanja u razgovorima o Siriji u Parizu.

"Rusija sada ima razloga i jači utjecaj na Asada i režim da ih potakne na tranziciju. Sve strane uvidjele su da nema vojnog rješenja u Siriji, to sada prepoznaje i Rusija".

Rusija si ne može priuštiti da zaglavi u Siriji, "ne može si priuštiti da udalji gotovo cijeli svijet sunitskih muslimana", rekao je.

Blinken je također rekao da je očito da će Iran sudjelovati u razgovoru o budućnosti Sirije na bilo koji način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:42