UBILI GA AMERIKANCI

PROCURILA RUKOM PISANA OPORUKA OSAME BIN LADENA Nikad viđeni dokumenti otkrivaju na što je htio potrošiti milijune

 Reuters

U dokumentima koje su američki specijalci zaplijenili u posljednjem skrovištu Osame bin Ladena, pronađeni su osobni papiri pokojnog vođe al-Qaide, među kojima je i njegova rukom pisana oporuka, piše Telegraph .

Bin Laden je raspolagao bogatstvom od 29 milijuna eura, od čega je jedan posto namijenio članu svoje terorističke organizacije Mahfouzu Ould al-Walidu, jedan posto Abu Ibrahimu al-Iraqi Sa'adu koji je Osami pomogao osnovati njegovu prvu tvrtku u Sudanu, dok je ostatak velikog bogatstva namijenio svojim poklonicima kako bi "nastavili globalni džihad u ime Alaha" protiv Zapada.

Što se tiče njegove mnogobrojne obitelji, njih je u oporuci natovario na brigu svojem bogatom ocu.

Dokumenti, koji su tek sada procurili u javnost, pokazuju da je nekadašnji prvi terorist svijeta pred kraj života bio izuzetno paranoičan, ali i zabrinut za svoje "naslijeđe" u svijetu. Bin Laden je bio svjestan da mu se strani agenti približavaju te je živio u konstantnom strahu da će ga pronaći i ubiti.

To je išlo toliko daleko da se svojedobno istresao na jednu od svojih mnogobrojnih žena jer je otišla zubaru u susjedni Iran (bin Laden se, podsjetimo, skrivao u Pakistanu). Naime, Osama se bojao da će joj tamo agenti CIA-e u zubnu plombu ugraditi mikročip koji će ih dovesti do njegove lokacije - veličinu čipa je poetski nazvao toliko malim da stane u jednu posebno tanku vrstu talijanskih špageta.

Osim toga, konstantno je upozoravao svoje terorističke drugove da paze prilikom uzimanja novca za otkupninu kako se u njima ne bi nalazili uređaji za praćenje - ista stvar je vrijedila i za novinare koji bi došli raditi intervju s nekim od visokopozicioniranih članova al-Qaide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:04