ROMANTIČAR OCEANA

TKO JE BIO NIJEMAC KOJEG SU MUMIFICIRANOG NAŠLI NA BRODU? Nevjerojatna životna priča pustolova koji je sedam godina sam plovio oko svijeta

 Barobo Police Station

Svi svjetski mediji početkom tjedna su pisali o Nijemcu Manfredu Fritzu Bajoratu, čiji je mumificirani leš pronađen na njegovoj jahti koja je plutala blizu obale na jugu Filipina.

Iako je njegova smrt i dalje misterij, britanski Daily Mail doznao je mnoštvo informacija o ovom avanturistu koji zadnjih sedam godina nije kontaktirao praktički ni s kim, već je usamljen plovio svijetom.

Poznanici iz "prijašnjeg života" Manfreda opisuju kao romantičara koji je obožavao svoju obitelj, bio lud za morem i koji je silno želio napustiti kopno na kojem je proveo cijeli život. Pripreme za taj korak započeo je time što je obitelj preselio na brod-kuću u Nizozemskoj, nekih 15 kilometara od njemačke granice. Tamo su živjeli, jeli i spavali, a opet je bilo dovoljno blizu da njegova kćer Nina može ići u školu.

No, to nikada nije bilo ono što je zapravo želio, kazao je njegov prijatelj Reiner Kirschner:

- Rijeke i jezera nikada nisu bili dovoljni za njegove snove. On je želio otvoreno more. Mnogo ljudi nema hrabrosti slijediti svoje snove, ali on je imao.

Manfred je rođen 1956. u Velbertu pokraj Düsseldorfa, a u more se zaljubio još kao dječak kada su ga roditelji odveli na ljetovanje u Belgiju. Tamo je naučio jedriti, a san o životu na moru ga više nikad nije napustio. Ljubav svog života, Claudiju, oženio je 1980. godine. Za život je radio prodavač osiguranja u čemu je bio umjereno uspješan, a 1984. godine rodila mu se kćer Nina. Nekoliko godina nakon toga još su živjeli u njemačkom gradu Wuppertalu u pokrajini Ruhr, sve dok Manfred nije odlučio da će se preseliti u Nizozemsku na brod-kuću.

Po riječima njegove kćeri, što je bio stariji to je više rasla čežnja za morem u njemu. Njezin nekadašnji razredni kolega Markus de Groot prisjetio se obitelji Bajorat :

- Sjećam se da su živjeli na brodu te da je Nina pričala kako su njeni roditelji ludi za jedrenjem i kako će jednog dana oploviti svijet. To se činilo kao veliki san u malom gradu. Kada smo nakon mature trebali napisati što želimo biti, Nina je napisala kapetan broda. Čuo sam da je uspjela u tome i jako mi je drago zbog nje - priča je Markus.

Kako je kćer odrasla, Manfred je sve glasnije razmišljao o prodaji svoje tvrtke i kupnji jedrilice kako bi oplovio svijet, prisjeća se njegov prijatelj Reiner:

- Pričao mi je to oko 2004. godine i znam da sam mu se divio zbog odlučnosti. Iako je bio lud za morem, znao je da Nina treba dobro obrazovanje pa je ostao živjeti na kopnu dok nije bila sposobna za samostalan život.

Napokon je krajem 2004. prodao tvrtku za 200 000 eura i kupio jedrilicu koju je nazvao po kćeri. Nakon četiri godine priprema 2008. je zaplovio Atlantikom prema otoku Martiniqueu zajedno sa svojom ženom koja se zaljubila u taj otok ranije i koja je tamo pokopana 2010. godine nakon što je umrla od raka.

Po dolasku na otok, razdvojili su se, vjerojatno zato jer je Manfredova ideja bila ploviti oceanima, a njezina vjerojatno ne.Taj ga je prekid navodno duboko pogodio, što se dalo iščitati iz njegova oproštajnog pisma koje je napisao na jedriličarskoj web stranici nakon njezine smrti.

Nakon toga malo se zna o njegovim putovima - smatra se da je preplovio Atlantik, Pacifik, Indijski ocean, Mediteran, Karipska mora... ukratko, skoro cijeli svijet. Ne zna se koliko je dugo ležao mrtav u jedrilici prije nego su ga pronašli lokalni ribari, ali se pretpostavlja da je umro prirodnom smrću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 02:21