IZNENADNI OBRAT

MERKEL PREBRODILA KRIZU? Vrtoglavo joj skočila popularnost

Croatian Prime Minister Tihomir Oreskovics (R) and German Chancellor Angela Merkel pose for photographs after addresing a news conference at the Chancellery in Berlin, Germany, March 1, 2016. REUTERS/Fabrizio Bensch
 FABRIZIO BENSCH/Reuters

Angeli Merkel sudeći prema posljednjim istraživanjima javnog mnijenja u Njemačkoj, popularnost vrtoglavo raste.

Njemačkoj kancelarki popularnost je porasla za osam postotnih poena u jednom mjesecu, s 46 na 54 posto.

Rezultati ove ankete došli su samo mjesec dana nakon što su se ocjene kancelarke Markel srozale na najnižu razinu u posljednje četiri godine zbog njezine politike 'otvorenih vrata' prema migrantima.

Posljednji rezultati su upravo ono što je trebala prije skorašnjih izbora. To je možda znak da je Merkel prebrodila krizu, no ovakav obrat iznenađuje upravo zato što posljednjih tjedana nije imala ni jednu dobru vijest što se tiče migranata.

Unatoč velikoj potpori, broj onih koji govore da nisu zadovoljni njezinim upravljanjem po pitanju migrantske krize narastao je za dva postotna poena, na 59 posto.

Ovo istraživanje provedeno je prije televizijskog intervjua Angele Merkel na ARD-u u kojem je svima jasno poručila da će nastaviti sa svojom politikom otvorenih granica te je osudila druge europske države koje su odlučile zatvoriti svoje granice.

Loš rezultat na izborima 13. ožujka mogao bi biti početak kraja Angele Merkel, no ako se potpora njezinom CDU-u zadrži, bit će to znak da je doista prebrodila krizu.

- Jedan od razloga za ovakvu razliku u popularnosti jest to što iako je migrantska kriza uvelike zastupljena u medijima, nije najvažnija stvar s kojom se narod svakodnevno bori. Stvari poput nezaposlenosti i ekonomije također su važni ljudima - komentirala je anketu Ellen Ehni s njemačke televizije WDR.

No, Matthias Kamaan, politički urednik Die Welta, napominje kako će se tek vidjeti hoće li njezina osobna popularnost biti prenesena na glasove na izborima.

- Ovo istraživanje je pokazalo koliko je osobno kancelarka popularna. No, što se tiče migrantske krize, čini se da ljudi mogu biti još kritičniji nego što su dosad bili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:32