SWIFT UGROŽEN

HAKERI UPALI U MEĐUNARODNU FINANCIJSKU PLATFORMU SWIFT Sustav koristi više od 11 000 financijskih institucija

SWIFT priznao propuste u sigurnosti
Swift code bank logo is displayed on an iPhone 6s on top of Euro banknotes in this picture illustration made in Zenica, Bosnia and Herzegovina, January 26, 2016. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
 Â© Dado Ruvic / Reuters / REUTERS

Nakon što su hakeri početkom ožujka ukrali 81 milijun dolara iz središnje banke u Bnagladešu, otkriveno je da su vjerojatno upali i u program SWIFT koji se nalazi u srcu međunarodnog financijskog sustava, rekao je zaposlenik tvrtke BAE Systems koja pazi na cyber sigurnost.

S obzirom da SWIFT koristi više od 11 000 financijskih institucija, većinom banke, kako bi međusobno, ali i sa klijentima komunicirale, postoji mogućnost da su računi građana i tvrtki diljem svijeta ugroženi. Iz Bruxellesa, gdje je sjedište SWIFT-a, javljaju da rade na poboljšanju sigurnosti i da će izdati upozorenje svim bankama na moguće propuste u sustavu.

SWIFT je za Reuters potvrdio da zna za štetan program koji se nalazi u sustavu. Natasha Deteran, glasnogovornica SWIFT-a, rekla je da će danas izdati update kako bi spriječili daljnje štetne učinke, ali i da će poslati upozorenje svim bankama da prouče i pripaze na sigurnost u svojim sustavima.

Ovakav novi razvoj događaja ukazao je na to da je sustav više ranjiv nego što se to prvotno mislilo. Hakeri koji su napali banku u Bangladešu također su promijenili SWIFT program kako bi mogli utjecati na njega. Istraživači u BAE Systems su rekli Reutersu kako vjeruju da su otkrili štetan virus koji je omogućio hakerima da promijene SWIFT client software znan kao Alliance Access. Iz BAES-a su najavili i da će danas pustiti priopćenje o svojim nalazima.

Adrian Nish, direktor odjela za sigurnosne prijetnje u BAES-u, izjavio je da nikad nije vidio tako kompleksnu shemu kojom hakeri mogu utjecati na cijeli okoliš u kojem će napraviti pljačku, no izgleda da je potencijalna isplata bila vrijedna truda. S druge strane, glasnogovornik banke u Bnalgadešu odbio je komentirati novi razvoj događaja.

Policija u Bangladešu priopćila je da je osiguranje u banci bilo jako loše, da su nedostajale neke osnovne mjere osiguranja te da bi krivicu za probleme trebali preuzeti i SWIFT i banka.

Podsjećamo, hakeri su htjeli ukrasti ukupno 952 milijun dolara tako što su prebacivali pojedinačne iznose s računa središnje banke u Bangladešu koji imaju u federalnim rezervama u New Yorku. Pljačkka je spriječena an vrijeme, ali 81 milijun doalra je ipak otišao na Filipine i razbacan po računima kasina te mu se ne može ući u trag.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:36