Na ljeto rezultati istraživanja

UAE zna kako riješiti problem nedostatka kiše na svom teritoriju

Umjetna planina rješava krizu nedostatka vode u UAE

Ujedinjeni Arapski Emirati bi mogli izgraditi veliku planinu u svojoj državi kako bi potaknuli više padalina javlja Mirror. Desetljećima se Emirati bore s visokim temperaturama i sušama koje isušuju rijeke, uništavaju nasade i uzrokuju ekonomske probleme.

Arapi su angažirali američke stručnjake za atmosferska istraživanja kako bi proučili utjecaj izgrađene planine na vrijeme, osobito na to hoće li uzrokovati više kiše.

Eksperti kažu da planina sili zrak da se diže u visinu čime se stvaraju oblaci koji se mogu modificirati da promijene količinu kiše koja iz njih nastaje.

Studija, koju su Emirati platili 275 000 funti, u fazi je detaljnijeg modeliranja. Glavnu riječ vodi znanstvenik Roelof Bruintjes iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja. Lokacija na kojoj bi se umjetna planina izgradila još je uvijek nepoznata.

„Ono što ustvari mi radimo je da evaluiramo utjecaj na vrijeme kroz tipove planine, koliko visoka bi ona trebala biti i kakve nagibe bi morala imati. Ovo ljeto ćemo imati izvještaj o prvoj fazi istraživanja“ rekao je Bruintjes.

Iako Bruintjes kaže da bi se moglo ispostaviti da je gradnja planine iz ničega preskupa, čak i za bogate Arape, tvrdi da ovo istraživanje može postaviti šut za rješavanje kišne krize u UAE.

„Izgraditi planinu nije jednostavno. Ako je projekt preskup za vladu, logično je da se on neće provesti u djelo, ali ovo im daje ideju kakve alternative postoje za dugoročnu budućnost. Ako vlada odobri projekt, idući korak je otići inženjerima i odlučiti je li to moguće ili ne“ izjavio je Bruintjes.

UAE je jedna od najtoplijih i najsuših zemlja na svijetu gdje temperature tijekom ljeta nerijetko dosežu i 50 celzijevih stupnjeva. Zanimljivo je kako je Nacionalni centar za meteorologiju i seizmologiju u UAE prošle godine potrošio gotovo 400 000 funti za modifikaciju vremena piše Mirror.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:49