DAYTONSKA DRŽAVA

Dragan Čović: SDP BiH ponaša se poput Miloševića 1990-ih

ZAGREB - HDZ BiH zaprijetio je blokadom i provociranjem izvanrednih izbora ako se vlasti u BiH formiraju bez najjačih hrvatskih stranaka. Buru žestokih reakcija izazvao je SDP BiH u srijedu objavom koalicijske ponude Stranci demokratske akcije, HSP-u i Lijanovićevoj Narodnoj stranci Radom za boljitak. Time bi izvan vlasti ostala dva HDZ-a, HDZ BiH i HDZ 1990, koji su na izborima u listopadu osvojili gotovo 90 posto hrvatskih glasova.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović taj je potez predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije usporedio s Miloševićevom politikom početkom 90-ih. Nadam se da posljedice neće biti iste, prijeteći je poručio Čović. Rajko Vasić iz Dodikova SNSD-a taj potez ocijenio je “najdebljim glogovim kolcem za raspad BiH”.

Nužne koalicije

Dva HDZ-a u stanju su blokirati uspostavu vlasti jer Vladu Federacije mora potvrditi i Dom naroda Federacije BiH, čije zastupnike biraju skupštine deset županija, a u tri HDZ ima većinu. BiH ima takav izborni zakon da nijedna stranka ne može samostalno formirati vlast, nego su nužne koalicije bošnjačkih, hrvatskih i srpskih stranaka na državnoj razini, odnosno hrvatskih i bošnjačkih u Federaciji BiH. Postizanje dogovora otežava i to što Zlatko Lagumdžija inzistira da on bude državni premijer, odnosno presjedavajući Vijeća ministara BiH (iako je i visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko rekao da je sada na redu Hrvat jer su u prošla dva mandata premijeri bili Bošnjak i Srbin).

Hrvatsko mjesto

Lagumdžija na čelu Vijeća ministara za HDZ je potpuno neprihvatljiv, s obzirom na to da i na drugoj nacionalnoj funkciji, u Predsjedništvu BiH, na mjestu hrvatskog člana sjedi Željko Komšić iz SDP-a.

Dodik dao Čoviću avion da stigne do Angele Merkel

Bliskost vladara srpskog entiteta Milorada Dodika s liderom HDZ-a BiH Čovićem potvrđena je Dodikovom velikodušnom gestom kad je Čoviću ustupio avion Vlade Republike Srpske zbog sastanka s Angelom Merkel. Čelnici HDZ-a Čović i Borjana Krišto prošli su se tjedan susreli s Merkel. Kako bi stigli iste večeri na svečanost dodjele nagrada osobama godine u Banjoj Luci, letjeli su u Berlin službenim avionom Vlade Republike Srpske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:02