NOVI SKANDAL

BND je plaćao usluge ‘krvnika Lyona’ od 1951. sve do zime 1966.

Nacist je pobjegao u Boliviju, ali njemačka je tajna služba zaključila da je on ‘antikomunist’

ZAGREB - Njemačka tajna služba BND je nakon Drugoga svjetskog rata koristila usluge zloglasnog nacističkog ratnog zločinca Klausa Barbieja , objavio je tjednik Der Spiegel.

Barbie je tijekom rata bio zapovjednik SS-a u francuskom gradu Lyonu i odgovoran je za deportaciju Židova, ali i za mučenja i ubojstva pripadnika francuskog Pokreta otpora.

Kodno ime ‘orao’

Na dušu mu se stavlja odgovornost za ubojstvo najmanje 4000 ljudi pa je ostao poznat i kao “krvnik Lyona”. Nakon rata Barbie je pobjegao u Boliviju gdje je živio pod imenom Klaus Altmann od 1951. godine. Ondje su ga unovačili pripadnici BND-a, a vodili su ga pod kodnim imenom “Orao”. Prema dokumentaciji BND-a, Barbie je opisan kao “potpuno njemački okrenut” i “predan antikomunizmu”. Barbie je njemačkoj tajnoj službi poslao najmanje 35 izvješća. Nekoliko tjedana nakon što je bio unovačen, preuzeo je vodstvo bolivijske podružnice njemačke tvrtke koja je djelovala globalno prodajući oružje koje je ostalo od njemačke vojske. Barbie je bio obavezan izvijestiti čim bi zamijetio da Bolivija ostaje bez oružja ili streljiva.

Strah od ucjene

BND je prestao surađivati s Barbiejem tijekom zime 1966./1967., zbog straha da bi ga mogle ucjenjivati druge agencije. Barbie je 1983. izručen Francuskoj te osuđen na doživotni zatvor. Umro je 1991. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:09