PIRATI S KARIBA

Pronašli olupinu broda s blagom vrijednim milijune

SANTO DOMINGO - U olupini broda na dnu Karipskog mora, blizu obale Dominikanske Republike, američki “lovci na blago” otkrili su 700 srebrnjaka, figure od žada i ogledalo koje se vjerojatno koristilo u obredima, piše jučerašnji Daily Mail.

- Ti bi srebrnjaci mogli vrijediti ukupno 1000 dolara, no samo jedan srebrnjak sličan onima koje smo pronašli nedavno je prodan za 132.000 dolara, pa bi otkriveno blago moglo vrijediti milijune dolara - tvrdi Randy Champion iz kompanije Deep Blue Marine čiji ronioci pretražuju potopljeni brod.

Ronioci su se od jeseni do sada samo nekoliko puta spustili do broda, a vjeruju da je iz 16. stoljeća. Moguće je da je riječ o najstarijem potopljenom brodu otkrivenom na Karibima, kažu.

Taje ime broda

- Počeli smo roniti prošle jeseni i zapravo smo tek zagrebali po povr -šini, a već smo otkrili nevjerojatne stvari - ističe Champion. Kompanija još nije objavila o kojem je brodu riječ, no kažu kako su prilično sigurni da su ga identificirali i da je najvjerojatnije potonuo zbog uragana.

Pucali na ronioce

Američka kompanija pronašla je brod nakon što im je lokalni ribar, koji je tijekom ronjenja pronašao jedan srebrnjak, pokazao gdje bi olupina mogla ležati. Kompaniju je unajmila vlada Dominikanske Republike, a blago dijele popola.

Ronioci su ispričali kako su ih opljačkali razbojnici dok su radili i kako je na njih greškom pucala dominikanska mornarica. Tu je i stalna opasnost od morskih pasa, no ističu da im je taj posao mnogo draži od uredskog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 23:36