SUĐENJE JULIJI TIMOŠENKO

'Proces je farsa, a sudac samo Janukovičev lutak'

Timošenko terete za zloporabu ovlasti i pronevjeru javnih sredstava 2009.
Ukraine's Prime Minister and presidential candidate Yulia Tymoshenko speaks during a news conference in Kiev January 14, 2010. Ukraine will hold a presidential election on January 17, its first since the pro-Western "Orange Revolution" of 2004/5 which led to a re-run poll that was won by Yushchenko. REUTERS/Konstantin Chernichkin (UKRAINE - Tags: POLITICS ELECTIONS HEADSHOT)
 Reuters

KIJEV - Prvi dan suđenja bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko protekao je u usijanoj i napetoj atmosferi. Ukrajinska “željezna lady” proces je nazvala farsom, a suca koji vodi proces optužila je da je lutak u rukama njezinih političkih neprijatelja. Svjetski mediji mahom su prenijeli da je Timošenko bila vrlo prkosno raspoložena te da je odbila ustati kad je u sudnicu ušao sudac Rodion Kirejev.

Voditeljici ukrajinske oporbe i jednoj od lidera Narančaste revolucije 2004. u petak je počelo suđenje zbog potpisivanja ugovora s Rusijom o isporuci plina, kojim je navodno oštetila državnu blagajnu za 275 milijuna eura. Suđenje je nastavljeno jučer.

Uoči početka procesa Timošenko je za britanski dnevnik Guardian izjavila da je njezin glavni politički rival, trenutačni predsjednik, proruski nastrojeni Viktor Janukovič, progoni baš kao što je svoje protivnike progonio Staljin 1937. godine. ( A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:25