DUBOKO U PRAŠUMI

Znanstvenici na Borneu pronašli žabu krastaču za koju se vjerovalo da je izumrla: Posljednji put viđena 1924. godine!

HANDOUT RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / CONSERVATION INTERNATIONAL / INDRANEIL DAS" NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS An undated handout photo recieved on July 14, 2011 shows an adult female Borneo Rainbow Toad, also referred to as Sambas Stream Toad, in Borneo. Scientists have rediscovered a spindly-legged toad species almost 90 years after it was last sighted in Malaysia's Borneo jungle, an environmental group said. AFP PHOTO / HO / CONSERVATION INTERNATIONAL / INDRANEIL DAS
 AFP

Znanstvenici su na planinama oko Bornea u Maleziji otkrili vrstu žabe krastače koja je posljednji puta viđena davne 1924. godine!

Kako bi veliko otkriće bilo više od riječi, znanstvenici su žabu , odnosno njih tri koliko su pronašli, fotografirali što je velika stvar jer su prije postojali samo crteži napravljeni rukom.

Riječ je o žabi dugi, koja je ime dobila zbog duginih boja koje joj krase cijelo tijelo, a sada će se napokon ova vrsta žabe moći maknuti s liste deset najtraženijih izgubljenih žabljih vrsta. Također, sumnje o njenom izumiranju otklonjene su

- Lijepo je znati da nas priroda još uvijek može ugodno iznenaditi, posebno u ova vremena kada mnogim životinjskim i biljnim vrstama prijeti izumiranje - rekao je jedan od istraživača u timu Robin Moore.

Ova šarena žaba može narasti svega pet centimetara i živi na drveću. Tako su i sve tri pronađene na stablima, ali odvojenima jer očito i tako malim stvorenjima treba mjesto za život udaljeno od drugih pripadnika njihove vrste. Zato ni ne čudi što ih je bilo toliko teško za vidjeti sva ova desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:05