DATUM IZBORA

Španjolski izbori već u studenom, Rubalcaba popularniji od Rajoya

 AFP

U Španjolskoj će se glasati već u studenome, a ne dogodine u ožujku. Premijer José Luis Rodriguez Zapatero (50) najavio je u petak u Palači Moncloi raspuštanje Nacionalne skupštine 26. rujna, prije ustavnog roka, ali dovoljno kasno da bi se u rujnu usvojio zakon o ekonomskim, radnim i socijalnim reformama sa sadašnjom socijalističkom većinom, te raspisivanje izbora za 20. studenoga.

Glasovi seljaka

Među reformama je i uključivanje oko milijun seljaka u sustav socijalnog osiguranja, što bi moglo pripomoći socijalistima da steknu dio njihovih glasova na izborima. Nadalje, rekao nam je Zapatero, taj nadnevak izbora omogućit će novoj vladi da preuzme dužnost prije kraja godine te da tako donese odluke koje će se odnositi na 2012. Odluku o raspuštanju Parlamenta i raspisivanju izbora obznanio je već sada, znatno ranije od ustavnog roka, da bi zemlji osigurao ekonomsku i političku izvjesnost.

Zahtjev Pučke stranke

Već nekoliko dana se u Madridu govorkalo da će se vladajuća Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) odlučiti skratiti legislaturu. To od nje već neko vrijeme zahtijeva oporbena Pučka stranka (PP), ali se tim zahtjevima, kako doznajemo, pridružio i donedavni potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Afredo Pérez Rubalcaba (60), koji će predvoditi PSOE na izborima, pošto je Zapatero već ranije rekao da se više neće kandidirati.

Prve ankete

Rubalcaba je već neko vrijeme usredotočen na kampanju, prepustivši Zapateru breme grešnog jarca. To se isplatilo, ako je suditi po anketama: El País je objavio u četvrtak rezultat prvog ispitivanja namjera birača otkako je Rubalcaba kandidat, a one pokazuju da bi sada osam posto birača više htjelo njega za premijera nego Mariana Rajoya (56), vođu PP koji je dosad dvaput izgubio od Zapatera, 2004. i 2008. Ankete govore, dakle, da je prekinut trend pada popularnosti vladajućih socijalista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:41