AKCIJA TUŽILAŠTVA

Srpska policija uhitila troje zapovjednika 'Crvenih beretki' zbog pobune 2001. godine

NOVO >>> 20:15 - Srpska policija uhapsila je trojicu nekadašnjih časnika Jedinice za specijalne operacije pod sumnjom da su sudjelovali u organiziranju pobune Crvenih beretki 2001. godine. Privedeni su Veselin Lecić, Mića Petraković i Vladimir Potić.

Srpska policija je u ponedjeljak poslijepodne započela s uhićivanjem nekadašnjih zapovjednika Jedinice za specijalne operacije Resora državne sigurnosti MUP Srbije pod sumnjom da su sudjelovali u organizaciji pobune crvenih beretki u studenome 2001. godine.

Blic saznaje kako akciju, koja je u tijeku, vode operativci Službe za borbu protiv organiziranog kriminala, a provodi se po nalogu Tužilaštva za organizirani kriminal.

Tijekom dana trebala bi biti uhićena petorica zapovjednika JSO-a, dok će iskaz policiji dati još nekoliko pripadnika 'crvenih beretki'.

Na listi policije navodno se nalaze Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Vladimir Potić i Dragiša Radić.

Pobuna Jedinice za specijalne operacije bila je uvod u ubojstvo tadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića . Pripadnici ove jedinice, koji su se kalili na svim ratištima u bivšoj SFRJ, 8. studenog 2001. godine otkazali su poslušnost i izašli na ulice.

Razlozi za to su, kako su tada tvrdili zapovjednici jedinice, bila uhićenja braće Banović, Nenada i Predraga, optuženih u Hagu, a 'beretke' su zahtijevale da se hitno donese i Zakon o suradnji sa Tribunalom.

Pobuna je trajala tjedan dana, a pripadnici JSO su blokirali put kod Vrbasa, ali i autoput u Beogradu kod Centra “Sava”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 03:23