ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Ruski moćni oligarsi i političari u vlasništvu su 40 posto Crne Gore

 Tom Dubravec/CROPIX

Neovisne moskovske novine Novaja gazeta provele su s Međunarodnim centrom za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije istraživanje u Crnoj Gori o tamošnjoj imovini ruskih građana, poglavito političkih birokrata iz vladajuće kremaljske elite, koju oni uglavnom ne navode u svojim imovinskim karticama.

Uvid u katastar

Uvidom u katastarsku i gruntovnu zbilju C. Gore Novaja gazeta došla je do frapantnih podataka te tvrdi da je gotovo 40 posto Crne Gore u vlasništvu Rusa. Odavno su Rusi bacili oko na Crnu Goru pa se o njoj u Rusiji govori kao o “južnoj ruskoj guberniji”. Mnogi ruski oligarsi tamo su našli utočište, poput Olega Deripaske i Romana Abramoviča .

No, i mnoštvo manjih činovnika iz drugog ešalona vlasti skrasilo se u tom malom i diskretnom kutku Balkana.

Atraktivno zemljište

Primjerice, 57.700 četvornih metara atraktivnog zemljišta kod Herceg Novog posjeduje ruska tvrtka M.V.E Adriatik čiji su vlasnici Jevgenij i Stanislav Šličkov, “čija su imena i prezime identična imenima i prezimenu oca i sina” koji drmaju industrijskim gradom Saratovom u ime vladajuće Jedinstvene Rusije. Prema navodima Novaje gazete, u zaleđu Herceg Novog Sergej Ulin, direktor državne tvrtke koja se bavi trgovinom draguljima, posjeduje 7800 četvornih metara zemljišta, a supruga direktora u Gazpromovoj tvrtki kćeri, Valerija Konjuki, ima posjed od 5000 četvornih metara kod Miločera.

Pokrenuta istraga

U Igalu na 700 četvornih metara uz more polaže pravo tvrtka Aurora Development u vlasništvu ljudi čija imena i prezimena frapantno nalikuju, kako se sprda list, na podatke petorice dužnosnika ruskog ministarstva financija. I general policije zadužen za gospodarski kriminal i sigurnost MUP-a, Andrej Horev, posjeduje dva hotela na crnogorskoj obali, zbog kojih je protiv njega u Rusiji pokrenuta istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:08